Life Kovács Miklós 2023. 09. 21.

Ezres nagyságrendben szabadulhatnak a világra az emberszerű robotok

A világon elsőként az Agility Robotics akarja beindítani az emberszerű, vagyis humanoid robotok sorozatgyártását, az üzem kapacitását évi tízezer robotra tervezik.

A cég hamarosan elkezdi építeni első gyárát az oregoni Salemben, ahol a Digit elnevezésű humanoid robotokat készítik majd nagy tömegben. A 175 cm magas, 52 cm széles és  65 kg súlyú Digit tipikusan emberi munkakörnyezetre tervezett, és ezért emberhez hasonló felépítésű robot, ami képes lesz egyszerűbb, monoton munkafeladatok elvégzésére. 

A Digitek leginkább az anyagmozgatásban tehetségesek, dobozok pakolása, lépcsőzés megy nekik nagy biztonsággal, a targoncáktól azért még távol kell őket tartani. 16 kilogrammot bírnak el, és 16 órás műszakot is képesek végigdolgozni. Nincs szükségük cigiszünetre, ha lemerülnek akkor 8 órás dokkolással feltöltődve vághatnak neki a következő munkanapnak. 

A létesítményben ezek a robotok saját maguk gyártásában is részt fognak venni, de mellettük lesz egy ötszáz fős hús-vér, emberi csapat is, akik irányítják majd az évi tízezer Digit legyártását.