Life Fehér Patrik 2023. 09. 22.

Víz alatti városok épülhetnek néhány éven belül

Olyan mélytengeri lakóhelycsoportot tervezett egy brit cég, melyek segítségével az emberek hosszabb időt is eltölthetnének a vízben mindenféle különösebb gond nélkül. Pár év múlva el is készülhet a modern Atlantisz.

Érdekes gondolatkísérlettel mutatja be projektjét a brit DEEP nevű startup: képzeljük el azt, hogy egy esőerdőt csak úgy fedezhetnének fel az emberek, hogy le kell a lombok között ereszkedni egy kötélen, majd pár perc nézelődés, tanulmányozás, vizsgálat után máris vissza kellene menni, fel a fák fölé élelemért és egyéb ellátmányért.

Napjainkban nagyjából ez a helyzet a tengerekkel és óceánokkal: a Földet borító vízfelületet, illetve az az alatt rejtőző világ jelentős részét nem ismerjük. Pedig rengeteg potenciált rejthet ez a közeg, épp úgy, ahogy az esőerdők is: nélkülük nem fedeztünk volna fel számos életmentő gyógyszert, de a szén-dioxid körforgásról sem tudtunk volna ennyire hamar.

Víz alatti városok épülhetnek néhány év múlva

A DEEP pont azzal foglalkozik, hogy megkönnyítse a tengerek felfedezését. Ehhez meg is terveztek komplett víz alatt városkákat, melyek konfigurálható, személyre szabható kapszulaszerű épületrészekből állnak. A Sentinel nevű egységekben a cég állítása szerint 200 méteres mélységben is eltölthet egyhuzamban 28 napot az ember mindenféle probléma nélkül, így zavartalanul lehet dolgozni, lent lehet kutatásokat elvégezni és mindent, ami közelebb visz a tengerek feltérképezéséhez.

Víz alatti városok épülhetnek néhány év múlva

Víz alatti városok épülhetnek néhány év múlva

A 200 méteres mélységnek jelentősége van: ebbe a zónába még érzékelhetően lejut a napfény, és itt található a tengeri élővilág 90 százaléka, így ideális terep mindenféle tudományos munkához, ráadásul olyan szemszögből, mely eddig még soha nem valósult meg a történelem során. Ha minden jól alakul, akár már 2027-ben megépülhet az első ilyen város.

Víz alatti városok épülhetnek néhány év múlva

Forrás: DEEP