Life Erdős Norbert 2023. 09. 25.

Szolgálatba állt az első robotzsaru Amerikában

New Yorkban szolgálatba állt az első robotzsaru, amely a Times Square alatt lévő metrómegállóban fog járőrözni, naponta 6 órát.

Ez a robotzsaru nem pont úgy néz ki, mint a filmvásznon, viszont sokkal élesebb a szeme, és több is van neki belőle, mint Paul Verhoeven 1987-es robotrendőrének. Fegyvert használni ugyan nem tud, de a cél itt nem is az, hogy beavatkozzon egy bűncselekménybe.

New York polgármestere, Eric Adams pénteken mutatta be a város új rendőrét, amelyet arra terveztek, hogy a metróállomásokon járőrözzön. A robotrendőr egy Knightscope K5 típusú drón” amely két hónapig teljesít próbaidős szolgálatot a Times Square alatti metrónál. Az első két hétben az állomás feltérképezése lesz a feladata. A robotrendőrt a város 9 dolláros óradíjért bérli (3300 Ft).

A K5 folyamatosan rögzíti amit lát és ezeket a felvételeket a hatóságok vészhelyzet vagy bűncselekmény esetén visszanézhetik, de akár élőben is rácsatlakozhatnak a robot kameráira. A duci droidon van egy olyan gomb is,  amely lehetővé teszi a járókelők számára, hogy baj esetén egy igazi rendőrrel beszélhessenek élőben. Fontos tudni, hogy a személyiségi jogok védelem érdekében hangot nem rögzít és arcfelismerő szoftvert sem futtat a robot, legalábbis ezt állítja a helyi rendőrség.

 

A kísérleti program során a robot éjféltől reggel 6 óráig dolgozik majd, főleg az állomás főpályaudvara fókuszálva, nem pedig a peronokra. Az első két hétben, amíg a robot tanulja a helyszínt, mindig egy rendőr fogja kísérni, aki felügyeli a dolgokat és készséggel válaszol mindenkinek, aki érdeklődik a projekt iránt. A vandalizmussal kapcsolatosan a polgármester azt válaszolta, hogy bárki, aki megpróbálja megrongálni a robotjárőrt, azzal bizony megfizettetik az okozott kárt. A rongálás súlyosságától függően a vandálok ellen akár vádat is emelhetnek. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egy 190 kilogrammos, durván 170 centi magas, masszív szerkezetről van szó, így például felborítani elég nehéz.

A Knightscope K5 fejlesztése és tesztelése hosszú évek óta folyik, és most jutott el arra a szintre, hogy biztonsággal, minimális hibákkal tudjon működni hosszú távon.

Forrás: ny1.com
Kép(ek) forrása: NYPD