Life Fehér Patrik 2023. 09. 27.

Százmilliókért juttatják a gazdag szülők gyerekeiket a legjobb egyetemekre

Óriási pénzeket mozgatnak meg a tehetős szülők Amerikában azért, hogy elősegítsék gyermekük felvételét valamelyik nagy, híres egyetemre. Nem kenőpénzről van szó, hanem professzionális felkészítő képzésekről, melyek növelik az esélyt a felvételiken.

Tudtad, hogy a Harvardra jelentkező diákok mindössze 3 százaléka nyer felvételt? Elképesztően alacsony arány ez, így nem csoda, hogy mindenki mindent megpróbál megtenni azért, hogy felvegyék oda. A gazdagok ezen a téren előnyben vannak – ez nem csak közhely, épp egy, a Harvardon végzett júliusi kutatás is bizonyítja: a felső egy százalékba tartozó családok gyermekei 43 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek be az egyetemre szegényebb társaikhoz képest.

Nem csoda, hogy kisebb iparág épült arra, hogy a diákokat felkészítsék az egyetemi felvételikre – természetesen busás összegekért. Az egyik ilyen cég az AtomicMind, ahol mondhatni a nálunk is ismert hagyományos modell zajlik: a diákok, pontosabban a szüleik az órákért fizetnek, 500 és 3000 dollár (180 ezer-1,1 millió forint) között attól függően, mennyire elismert oktatót kérnek a diáknak. (Itthon a különórákért átlagosan 4-7 ezer forintokat kérnek, utóbbi kategória az egyetemi professzori szint.)

Százmilliókért juttatják a gazdag szülők gyerekeiket a legjobb egyetemekre

A cég elmondása szerint volt olyan ügyfelük, aki havonta 85 ezer dollár (31,4 millió forint) értékben vette igénybe a szolgáltatásukat, azonban ez inkább a kirívó kivétel. A New York-i Command Education esetében azonban ezzel az összeggel nemigen lehet labdába rúgni.

Ez a cég nagyban játszik: náluk elérhetőek egész éven át tartó felkészítő programok, melyek elemei személyre szabottak, tartalmaznak szakmai gyakorlatot valamint folyamatos tanácsadásokat is. Meg is kérik ennek az árukat: a legolcsóbb csomagok is 750 ezer dollárba (277 millió forintba) kerülnek.

Százmilliókért juttatják a gazdag szülők gyerekeiket a legjobb egyetemekre

Christopher Rim, a Command Education alapítója a Bloombergnek elmondta, az igazán tehetős szülők még ennél is többet képesek megtenni gyermekük sikeréért. Állítása szerint találkozott már olyan szülővel, aki hajlandó lett volna 1,5 millió dollárt (554 millió forintot) fizetni azért, hogy ne dolgozzon gyermeke egyetlen osztálytársával sem, így növelve a saját esélyeit a továbbtanulásnál.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Getty Images