Life Fehér Patrik 2023. 10. 02.

Szinte vízen jár a legújabb kínai szupervonat

Újabb büszkeséggel bővült a kínai vasúthálózat, frissen átadott vonalukon hosszú kilométereken keresztül a tenger felett néhány méterrel roboghatnak az utasok.

Napjaink vasúti fejlesztéseinek zöme Kínában zajlik, az országban rengeteg olyan vonal épült az elmúlt évtizedekben, ahol a szerelvények sebessége meghaladhatja a 300 kilométeres óránkénti sebességet. A hálózat a napokban is bővült egy különleges szakasszal.

Az ország délkeleti partján fekvő Csangcsou, Hsziamen és Fucsou városokat összekötő vonal 277 km-es hosszán 84 híd és 29 alagút található. Ez sem kevés, azonban a legérdekesebb szakasz

az a 20 kilométer, mely a tenger felett néhány méterrel vezet.

A vonalat, mely Kína történetében az első, ahol a tenger felett zajlik a vonatközlekedés, már be is járták az első szerelvények: szeptember 28-án reggel negyed tízkor futott ki az első járat Fucsouból. A a kínai állami vasúttársaság közleménye szerint útjuk során a vonatok sebessége eléri a 350 km/órás tempót.

Szinte vízen jár a legújabb kínai szupervonat

A 20 kilométeres tengeri rész nem egybefüggő, a képeken a leghosszabb, 14,7 kilométeres szakasz gerincét adó híd látható, mely a Meicsou-öböl felett ível át.

Szinte vízen jár a legújabb kínai szupervonat

Kínában egyébként 2022-es adatok szerint összesen 42 ezer kilométernyi olyan vasútvonal található, ahol nagy sebességű közlekedés zajlik, ebből 3200 km volt olyan, ahol 350 km/óra felett is haladhatnak szerelvények.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: HU GUOLIN / Feature China/Future Publishing via Getty Images