Life Kovács Miklós 2023. 10. 04.

Szög nélkül alkották meg ezt a norvég fatemplomot 800 évvel ezelőtt

Norvégiát kijelölve kirándulási célpontként jó ötlet útbe ejteni ezt a több száz éves, fából készült építményt, amely több szempontból is lenyűgöző.

A több mint ezer középkori keresztény norvég fatemplomból mára már csak 28 maradt ránk eredeti állapotában, ezek közül az egyik leghíresebb a borgundi fatemplom, Lærdal közigazgatási területén.

Az 1180 környékén felhúzott 11 méter magas épület egyediségét és lenyűgöző szépségét elsősorban az építészeti sajátosságai adják. Az épület a hagyományos norvég fatemplomok jellegzetes stílusjegyeit hordozza magán, de egyúttal rendkívül precíz kidolgozás és részletgazdagság is jellemzi.  Az ilyen típusú dongatemplomok kizárólag fából állnak, a korabeli mesterek felkészültségét pedig azzal mutatják, hogy az illesztések, rögzítesek körül egyetlen szeget sem találunk. 

Szög nélkül alkották meg ezt a norvég fatemplomot 800 évvel ezelőtt

Bár fenyőből készült, kívül mégis misztikus, fekete árnyalatot kapott a templom, aminek praktikus okai voltak. A sötét színt a fa tartósításához használt kátrány kölcsönzi.  Ezek a templomok magas, keskeny épületek, a tetőiket hatalmas, díszes faragások díszítik.

Szög nélkül alkották meg ezt a norvég fatemplomot 800 évvel ezelőtt

A borgundi templom tetőzetének díszítései lenyűgöző példák a norvég fafaragás mesterségére. Bár a borgundi fatemplomon viking elemek is felfedezhetők, például a sárkányfejek a tetőn, a templom fő üzenete a keresztény hit megjelenítése. Az oltárkép és a templom belső dekorációja is keresztény témákat dolgoz fel.

Kép(ek) forrása: Getty Images