Life Támogatott tartalom 2023. 10. 05.

Ez történik, ha nem foglalkozol a vizelési zavarokkal

Egy átlag férfi élete során többször találkozhat vizelési zavarral. Éppen ezért nem szabad félvállról venni! Pisilni fontos, és a test akkor van a legnagyobb rendben, ha meg tud szabadulni az anyagcsere melléktermékeitől. Kevesen tudják, de egy felnőtt férfi húgyhólyagja nagyjából 500 ml vizet képes tárolni, ami kifejezetten soknak számít. A vizelési inger 300-500 ml-es telítettségnél […]

Egy átlag férfi élete során többször találkozhat vizelési zavarral. Éppen ezért nem szabad félvállról venni! Pisilni fontos, és a test akkor van a legnagyobb rendben, ha meg tud szabadulni az anyagcsere melléktermékeitől.

Kevesen tudják, de egy felnőtt férfi húgyhólyagja nagyjából 500 ml vizet képes tárolni, ami kifejezetten soknak számít. A vizelési inger 300-500 ml-es telítettségnél jelentkezik. Hányszor pisil az ember egy nap normál működés esetén? Nos, erre is van adat. Az orvosok szerint 4-8 alkalommal történő hólyagürítés tekinthető normálisnak, az ettől jelentősen eltérő esetek kórosak. Ezeket azért kell komolyan venni, mert a vizelet a kiválasztó rendszer működése során képződik és jut el a veséktől a húgyvezetéken át a húgyhólyagba, ahol az ürítésig tárolódik. A vese eltávolítja a felesleges vizet és az anyagcsere-melléktermékeket a szervezetből, szabályozza a vér mennyiségét és a vérnyomást, valamint egyes sók (elektrolitok) szintjét a sejtekben és a vérben.

Ha túl gyakori

Legtöbben nappal pisilünk, de az orvosok szerint az éjszakai 1-2 vizeletürítés még normálisnak számít. Előfordulhat azonban olyan, amikor az átlagos napi 8 alkalomnál többször kell valakinek WC-re mennie úgy, hogy közben a vizelet mennyisége nem nő meg. Ez nőknél és idősebb korban gyakoribb, de férfiaknál fiatal korban is előfordulhat. Ezt nem szabad félvállról venni, mert húgyhólyag-fertőzés, vesekő, rosszabb esetben daganat is állhat a háttérben. A gyakori pisilési ingert okozhatja a túlzott folyadékfogyasztás, az alkohol és koffein fogyasztás, a cukorbetegség, valamint a prosztata betegsége is.

Te éjszakai bagoly vagy?

Ha éjszaka rendszeresen, több mint kétszer arra kelsz, hogy nagyon kell pisilned, akkor valamely gyakori éjszakai vizelést kiváltó probléma lehet a háttérben, ami hosszú távon alvászavarhoz és jelentős életminőség-romláshoz vezethet. Nem javasolt elhanyagolni. Több mint valószínű, hogy nem is fogod, mert képtelenség ezt hosszú távon elviselni. A kipihent ébredéshez legalább 7-8 óra folyamatos és nyugodt alvásra van szükség. Ráadásul a gyakori éjszakai vizelés jelezhet akár szívelégtelenséget, magas vérnyomást, cukorbetegséget.

Ez történik, ha nem foglalkozol a vizelési zavarokkal

Amikor rohanni kell a WC-re

Az is előfordulhat, hogy 10-15 perccel a pisilés után ismét szólít a természet. A hirtelen jelentkező, sürgető, gyakran visszatérő vizelési inger hátterében valószínűleg hólyaghurut, prosztataproblémák vagy valami egyéb húgyúti fertőzés áll.  A tünetek alapján a szakorvos a kiváltó okra is következtetni tud. Ha ez a tünet vizeletelakadással társul, akkor esélyes, hogy ennek oka egy prosztatabetegség, amit mindenképpen ki kell vizsgálni.

Ez történik, ha nem foglalkozol a vizelési zavarokkal

Inkontinencia

Ezzel az idegen eredetű szóval valószínűleg a tévében, bizonyos reklámfilmekben találkozhattál. A vizelettartási zavar – inkontinencia – a közhiedelemmel ellentétben nem csak az időseknél fordulhat elő. Férfiak és nők egyaránt lehetnek érintettek. Ez a betegség azt jelenti, hogy valaki nem képes szabályozni a vizelettartást és -ürítést. A vizelettartás zavarát vizeletinkontinenciának nevezzük, akár kis mennyiségű vizelet akaratlan vesztéséről, akár a hólyag működése feletti teljes kontroll hiányáról van szó. Ebben az esetben is mindenképpen javasolt felkeresni a háziorvost.

A vizelettel kapcsolatos problémákat nem szabad félvállról venni. Az első tünetek jelentkezésekor érdemes konzultálni egy szakemberrel, aki segít azonosítani a probléma forrását és megoldást keresni.

HIRDETÉS

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Pixabay.com