Life Erdős Norbert 2023. 10. 05.

Szenzációs vadállat tévedt Magyarországra

Sikerült videót is készíteni az állattról, amelynek egy példánya utoljára 1989-ben tűnt fel hazánkban.

Hazánkban nem mindennapi állat látható azon a felvételen, amelyet a bodrogközi hírportálnak küldött egy olvasó.

A Magyarországon rendkívül ritka vendég feltehetően Észak-Lengyelországból vándorol dél felé, átszelte Szlovákiát, és a Bodrogköznél lépett be Magyarország területére – írja a portál. Állításuk szerint utoljára 1989-ben, szintén Borsodban, Szuhogynál láttak egy fiatal bikát, amelyet vadászok el is ejtettek.

 

A jelenlegi törvények szerint tilos kilőni a jávorszarvast, így nagyon reméljük, hogy háborítatlanul folytathatja útját ez a nemes vadállat.

Csodának nem kell elkönyvelni, hogy hazánkba tévedt egy jávorszarvas, ugyanis az az állatnak óriási elterjedési területe van: Skandináviától Észak-Ázsián keresztül majdnem egész Kanadában, Alaszkában és az USA északi tagállamaiban él. Magányos állatok Kelet- és Közép-Európáig is eljutnak, ahol ez a szarvasfaj a jégkorszak után egészen az Alpokig gyakori volt.

Kifejlett jávorszarvas bika

Kifejlett jávorszarvas bika

Jelenleg a jávorszarvas-állomány erősen növekszik terjedési területeinek nyugati és délnyugati határvidékein. Lengyelországot már újra benépesítette, és ahol még 25 évvel ezelőtt hiányzott, már népes állományai vannak. Magyarországhoz legközelebb Szlovákia és Ausztria északi részén élnek állandó állományok.

Nőstény jávorszarvas

Nőstény jávorszarvas

Ez a szarvasfaj a legnagyobb a ma élők közül. Testhossza 240-310 centiméter, farokhossza 5–12 cm, testsúlya 200-490 kilogramm nőstényeknél, 380–700 kg hímeknél, marmagassága 1,4-2,1 méter. A legnagyobb kilőtt példány 2,33 méter marmagasságú, 820 kilogramm tömegű volt. A nősténynek nincsen agancsa, a bikának viszont ez a legfőbb jellegzetessége, a fejék növekedése elérheti a heti 7 centit is.

Forrás: bodrogkoz.info, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images