Life Fehér Patrik 2023. 10. 05.

Üvegházat építettek a családi ház köré, hogy spóroljanak

Őrült ötlettel állt elő egy svéd család, azonban a számok őket igazolják: a házuk köré felhúzott üvegházzal rengeteget spórolnak.

A tél közeledtével azok a praktikák is megszaporodnak, melyek azt ígérik, hogy segítségükkel kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni lehet a fűtésszámlát. Egy svéd család csak egy trükköt alkalmazott, igaz, az grandiózus méretű: üvegházat építettek családi házuk köré.

Marie Granmar és Charles Sacilotto nem szerettek volna kiköltözni a nyár végével a melegebb időszakokban egyébként kiváló faházukból, viszont a kemény északi telek miatt a fűtésszámlájuk rettenetesen megnő ilyenkor. Eldöntötték hát, hogy üvegházat húznak fel otthonuk köré: ami működik a növénytermesztésben, miért ne működne emberek esetében?

Üvegházat építettek a családi ház köré, hogy spóroljanak

Ötletük annyiban nem egyedülálló, hogy Bengt Warne svéd építész már az 1970-es években előállt egy hasonló ötlettel: igaz, a mögöttes ötlet nem(csak) a fűtésszámla megkurtítása volt, hanem az, hogy közelebb hozza az embert a természethez.

Az egészet egyébként pont ugyanúgy kell elképzelni, mint egy hagyományos üvegházat, csak nagyban: a fémkeret körülöleli a házat, rajta pedig törésálló üveglapok vannak, melyek nem csupán a meleget tartják benn, de kívül marad a csapadék, és a szél sem fúj be. Warne egyik elképzelését ők is továbbvitték egy kicsit megcsavarva: a ház és az üveg között zöldségeket és gyümölcsöket kezdtek termeszteni.

Üvegházat építettek a családi ház köré, hogy spóroljanak

Az üvegházasítás hat hónap alatt megvalósult, költsége átszámítva 31 millió forint volt, hatása pedig bőven érezhető: a fűtésszámla a felére csökkent. Mindezek mellett a ház még önfenntartó is: nincs csatornára kötve, de a szennyvizet egy centrifugákból és ciszternákból álló rendszer kezeli, melynek végtermékéből a természetbe gond nélkül kiengedhető víz és növényi táptalaj/trágya lesz.

Forrás: Earthly Mission
Kép(ek) forrása: YouTube/Kirsten Dirksen