Life Fehér Patrik 2023. 10. 05.

Varázslódiplomát lehet szerezni egy egyetemen

2024-től az angliai Exeteri Egyetem mágiaszakot indít, a képzés végén hivatalos diplomát is lehet szerezni.

Úgy tűnik, hogy a Harry Potterből ismert Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola az életben is megvalósul: az Exeteri Egyetem ugyanis bejelentette, 2024-től diplomát lehet szerezni a témakörben. A “Mágia és okkult tudományok” néven induló mesterképzés egy évig tart, indulását pedig azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban igencsak élénk volt a terület iránti érdeklődés.

Az órák természetesen nem varázsleckékről vagy seprűvel repülésről szólnak majd, hanem azt tanulmányozzák az érdeklődők, hogy milyen hatással volt a történelemre, a társadalomra és a tudományra a boszorkányság, illetve az abban való hit. Mindezt a történelem, az irodalom, a filozófia, az archeológia, a szociológia, a pszichológia, a dráma és a vallás szakértői oktatják majd.

Sárkányölő Szent György legendája is köthető a boszorkánysághoz - hiszen sárkányok nincsenek (Kép: Hulton Archive/Getty Images)

Sárkányölő Szent György legendája is köthető a boszorkánysághoz – hiszen sárkányok nincsenek (Kép: Hulton Archive/Getty Images)

A kurzusok között találni majd olyanokat, ahol a sárkányokról lesz szó, de Artúr király legendája, az iszlám gondolkodás és a nők középkori ábrázolása is kap külön tárgyat.

A képzéssel Prof. Emily Selove, a szak vezetője szerint rá kívánnak arra is mutatni, hogy nem feltétlenül igaz az az alapmegállapítás, miszerint a Nyugat a racionalizmus és a tudomány helye, míg a világ többi részén a mágia és a babona dívik.

A mágia-mesterdiploma birtokosainak az egyetem szerint olyan területeken válhat könnyebbé az elhelyezkedés, mint az oktatás, a tanácsadás, a mentorálás, a kulturálisörökség-védelem, a turizmus, a könyvkiadás. Dolgozni lehet vele továbbá könyvtárakban, a turizmusban, illetve művészeti szervezeteknél.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images