Life Kovács Miklós 2023. 10. 09.

A Disney parkjaiban a robotoké lehet a főszerep

Hamarosan hemzsegni fognak a robotok a Disney élményparkjaiban, a filmek, mesék karaktereit gépek fogják megszemélyesíteni.

A Walt Disney manapság már messze nem csak a filmekről, mesékről, animációkról szól. A médiaipari gigacég a szórakoztatásban érdekelt, és ezen a területen a tematikus parkok is sokat hoznak a konyhára. 

Az élményt pedig folyamatosan fejlesztik, és úgy tűnik a plüssruhába bújt melósokat hamarosan leválthatják a speciális robotok. Egy moduláris hardverre épülő robot már megerősítő tanulással fejlődik, támaszkodva a robotika eddigi eredményeire. Ez annyit tesz, hogy tanul saját hibáiból, és a környezetét felfedezve, az utasításokat figyelve lesz egyre ügyesebb. Ezzel évek helyett mindössze hónapok alatt képes megtanulni, hogyan kell lopakodni, táncolni, csoszogni, sántikálni, sétafikálni, felvenni egy-egy karakter stílusát.

Képes táncolni, sétálni, és sok minden másra is, többek között egyensúlyérzéke is rendkívüli. Őt már nem lehet csak úgy felbillenteni vagy felrúgni, kihúzni a lába alól a talajt. Totyogva korrigál, és már borítás nélkül is van egy aranyos hangulata, ami a megfelelő karakternek felöltöztetve tovább fokozódik majd. 

De a fejlesztések között akad elképesztő, humanoid, vagyis emberszerű akrobatarobot is, ami a cirkuszi mutatványosok munkáját is elveheti, ha elég ügyes lesz. Kifejleszteni dollármilliókba kerül, de utána ő már nem kér fizetést, bevállalja az emberek számára halálos veszélyt, és sztrájkolni sem fog a rossz körülmények miatt, mosolyát pedig nem befolyásolja semmilyen külső körülmény. 

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Disney