Life Kovács Miklós 2023. 10. 10.

20 millió forintot kaszált egyetlen óriási tökkel egy termelő

Egy kertészmérnök tanár gigantikus méretű tökkel nyert óriási pénznyereményt, az első helyhez 1200 kilogrammnál nehezebb termés kellett.

Egy minnesotai (USA) kertészmérnök szakmai tanár új világrekordot állított fel nagy gonddal nevelgetett tökével. A gigantikus növény több mint egy tonnát  nyomott a mérlegen. Travis Gienger pontosan 1247 kilós tököt nevelt. Ez nagyjából egy városi kisautó tömege.

A narancssárga színű, 687 pite elkészítésére is elegendő gigantikus példánnyal ő lett az 50. Óriástök-világbajnokság bajnoka a kaliforniai Half Moon Bayben.

A 43 éves tájépítész és kertészmérnök tanár apja nyomdokaiba lépve három évtizede neveli tökeit. Elmondása szerint idén naponta tizenkétszer öntözte és a szokásosnál többször trágyázta a növényeit a jó eredményért, de ekkora sikerre nem számított. Gienger egy interjúban elárulta, hogy nevet is kapott a tök, idén Michael Jordannek nevezte el a növényt, mivel 2023-at írunk, és a legendás játékos mezszáma a 23 volt pályafutása során.

Csak targoncával lehet megmozgatni az egy tonna feletti tököket. (Fotó: Liu Guanguan/China News Service/VCG Getty Images)

Csak targoncával lehet megmozgatni az egy tonna feletti tököket. (Fotó: Liu Guanguan/China News Service/VCG Getty Images)

A büszkeség mellé némi pénzmag is járt, az Egyesült Államokban használt mértékegység szerint fontonként (45 dkg) 9 dollárt kapott a mérlegelés után, ami 24 741 dollár (9 millió forint) bevételt jelentett. Valamint maga a rekord egy különdíjat is hozott a konyhára, ami 30 000 dollárról (11 millió forint) szólt. 

Gienger először 2020-ban vett részt az tökvébén, ahol a legutóbbi négy versenyből hármat meg is nyert. Elmondása szerint az a célja, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára. A legnagyobb óriástök korábbi világrekordját egy olaszországi termelő állította fel még 2021-ben egy 1226 kilogrammos tökkel.

Forrás: The Guardian/MTI
Kép(ek) forrása: Liu Guanguan/China News Service/VCG via Getty Images