Life Kovács Miklós 2023. 10. 12.

Filmbe illő kalanddal szerzett mintát az űrben a NASA

A kutatók számára rendkívül értékes anyagmintát sikerült kinyerni a Bennu kisbolygóról az OSIRIS-Rex küldetés során.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból. A szénben gazdag Bennu kisbolygóval három évvel ezelőtt találkozott az eszköz, majd visszatérve egy kapszulába zárva dobta le a mintákat a Földre, miközben elhaladt mellettünk.

Ez így leírva egyszerűen hangzik, de pokolian nagy eredmény, hiszen egy 500 méter átmérőjű kisbolygón kellett leszállni, ott mintákat gyűjteni, majd visszatérni a Föld közelébe. A küldetés hét évig tartott, az eszköz a körutazása során 6,4 milliárd kilométert tett meg. 

Fotó: NASA/Goddard/Arizóniai Egyetem)

Fotó: NASA/Goddard/Arizóniai Egyetem)

A mintát tartalmazó kapszula Földre küldését követően az űrszonda egy másik aszteroida, az Apophis felé indult, misszióját kilenc évvel meghosszabbították.

A minta tudományos értéke hatalmas, és az első vizsgálatok alapján ígéretes a további kutatások szempontjából. Mintegy 250 grammnyi anyagot sikerült kinyerni, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott sajtótájékoztatón a tudósok pedig bejelentették, hogy a minta vizet és szenet is tartalmaz.

Hét év kellett némi fekete törmelék megszerzéséhez, de ez a pár kődarab 4,5 milliárd évvel ezelőtti dolgokról mesél a kutatóknak. Fotó: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold

Hét év kellett némi fekete törmelék megszerzéséhez, de ez a pár kődarab 4,5 milliárd évvel ezelőtti dolgokról mesél a kutatóknak. Fotó: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold

A szén- és vízmolekulák döntő fontosságúak a Föld bolygó kialakulásában, és segíthetnek meghatározni azoknak az elemeknek az eredetét, amelyek végül az élet kialakulásához vezettek. 

Ez még csak a kezdet, a mintákat évtizedeken át vizsgálják majd a molekulák szintjén, a NASA a világ több jelentős kutatóintézetének biztosítja majd a vizsgálatokhoz szükséges Bennuról származó kőzeteket. 

A Bennu még a naprendszer keletkezésének maradványa, így betekintést adhat a bolygókeletkezés időszakába, a minták vizsgálata segíthet a korai folyamatok megértéséhez. 

“A szénben gazdag anyag bősége és a víztartalmú agyagásványok bőséges jelenléte csak a kozmikus jéghegy csúcsa. Ezek a felfedezések, amelyeket az évek óta tartó elkötelezett együttműködés és a legmodernebb tudomány tette lehetővé, arra az útra indítanak bennünket, hogy megértsük nemcsak égi szomszédságunkat, hanem az élet kezdeteinek lehetőségét is. A Bennu minden egyes felfedezésével közelebb kerülünk kozmikus örökségünk rejtélyeinek megfejtéséhez.” – nyilatkozta  Dante Lauretta, az OSIRIS-Rex vezető kutatója.

Forrás: NASA, space.com
Kép(ek) forrása: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold