Life Kovács Miklós 2023. 10. 13.

Emberi csontvázak hozzák a frászt a búvárokra az USA egyik tavában

A bányatavak mélyén nem sok látnivaló akad, csupán az emberi tevékenység nyomait fedezhetik fel a merülők, ebben a tóban pedig igen érdekes dolgok hevernek az iszapban.

Az Egyesült Államok középnyugati régiójában fekvő Minnesota állam a Nagy-tavak vidékéhez tartozik, és nem véletlenül nevezik a “10 000 tó országának”, mivel összesen 11 842 nagyobb tava van.

Ezek között akad egy különleges hely, ami bányatóként rejtélyes, szokatlan dolgokat rejt magában. A Louise közelében található mély, hideg tóban emberi csontvázak sorakoznak, néha bizarr, furcsa pózban. Van amelyik mintha menekülés közben lelte volna halálát, de van itt elsüllyedt csónak, fűnyíró és egy kincsekre áhítozó kalózcsontváz is. 

A helyet újra felfedező TikTok-videók megpróbálják ezt nagy rejtélyként eladni, de nem kell több egy Google-keresésnél ahhoz, hogy kiderüljön, ez egy búvároknak szánt oktatóhely, ahová a humoros kedvű merülők helyezték el ezeket a kellékeket. 

A tó akkor keletkezett, amikor az ipar hanyatlása miatt a bányavállalatok leállították a természetes forrásvíz kiszivattyúzását az 1970-es években, ami hamarosan el is árasztotta a bányagödröket. A 80-as évek vége felé búvárok kezdték felfedezni a helyet, ahová egy tréfás búvár (vagy egy csoportjuk) műanyag csontvázakból álló jeleneteket állított: az egyik biciklizett, egy másik egy régi biztosítékszekrényt javított, egy másik kalóznak öltözött egy elsüllyedt hajó fedélzetén.

Egy szempillás, göndör parókás és halfarkú próbababa jelent meg az egyik cső mellett, amely korábban a vizet szivattyúzta ki, azaz még sellő is akad. Azóta még sok más, nem odaillő kellék – a fűnyírótól a különböző vízibiciklikig – népesítette be Louise-t.

A legújabb kiállítási tárgy talán a legfélelmetesebb. 2013-ban a legendás horrorkarakter, Jason Voorhees mása került a tóba. A lelkes búvár és princetoni lakos Doug Klein építette meg a Péntek 13.-filmek főszereplőjét, építkezési hulladék, némi ruházat és a jó öreg hokimaszk felhasználásával.

Ez a bábu a kezdő búvároknak már nem komfortos mélységben  36 méteren található, rögzítése egy napig tartott, nem volt egyszerű ilyen mélységben, rossz látási viszonyok mellett, jéghideg vízben (egész évben 3-4 fokos a víz itt) felállítani. 

Miután előkerült az első videó az alkotásról, sokan meg akarták nézni, de Jason tényleg félelmetes és veszélyes mélységben várja a látogatókat, így a többségnek jobb, ha csak videón élvezik a látványt.