Táplálkozási szempontból az emberiség egyik legfontosabb találmánya a hűtő, mely lehetővé tette, hogy ételeinket hosszabb távon is eltároljuk anélkül, hogy az megromlana, jelentősen csökkentve ezzel pl. az ételmérgezés esélyét. Nem kell azonban mindent hűteni, sőt: vannak olyan ételek, melyeknek nem is feltétlen tesz jót, ha csak pár Celsius-fokkal fagypont felett tartjuk őket.
Párásabb és hűvösebb is a hűtő belsejében lévő levegő, mint ami a csokoládé számára ideális. Ezek nem csupán az íz megváltozásához vezethetnek: egy hűtőben tárolt csoki felszíne szürkéssé válhat, ugyanis kicsapódhatnak rá a zsírok. Elég, ha hűvösebb helyen, napfénytől védve tároljuk a desszertet.
15-20 Celsius-fok között érzi jól magát a banán, ekkor folytatódik az érés is, nem a hűtő 4 fokjában. A fénynek és a levegőnek való kitettség szintén lassítja a gyümölcs romlását, ezek közül pedig mindkettőt csak akkor kapja meg a banán a hűtőben, ha kinyitják annak ajtaját
Ez furcsának tűnhet, de bizonyos vajfélékre is igaz, hogy jobb a hűtőn kívül hagyni őket. Főleg a sózott vajak bírják jól a frigón kívül, de ezek is csak akkor, ha nem tüntetik fel rajtuk külön, hogy tegyük őket hűtőbe. Hogy miért jobb ezeket a termékeket így tárolni, annak egyszerű az oka: kenhetőek maradnak.
Hidegben könnyebben kristályosodik a méz, emiatt nem javasolt ott tárolni a méhek által előállított édességet. Egy szekrény sötét polcán is tökéletesen megférnek a macik és a csuprok.
Ha hűtőbe tesszük az olívaolajat, pont azt veszítjük el vele, amit igazán szeretünk benne: selymességét és lágyságát. A hidegben zavarossá, adott esetben kissé kásássá válhat az anyag, nem véletlenül teszik az éttermekben is az asztalokra, és hagyják ott a palackot, amíg ki nem ürül.
Forrás:
Better Report
Kép(ek) forrása:
Getty Images