Life Kovács Miklós 2023. 10. 16.

Szó szerint új vizekre evez a Porsche

Osztrák hajóépítő vállalattal állt össze a Porsche, hogy a guruló, szárazföldi legendák után most a hullámok közé is elvigyék a márkára jellemző hamisítatlan sportos stílust és dinamizmust.

Új vizekre evez a Porsche, esetünkben szó szerint, mivel stuttgarti vállalat komoly együttműködéssel nyit a hajózás világa felé. A 8,67 méter hosszú, 2,49 méter széles Frauscher x Porsche 850 Fantom Airhez nem csak pár tollvonásnyi dizájnt tettek hozzá, a Porsche-plecsnivel kiegészítve. 

Ehhez a projekthez a 2024-ben érkező elektromos Macan hajtásláncát és beltéri elemeit adták. A hajó hátsó részében kapott helyet a villanymotor, amelynek teljesítményét 540 lóerőre korlátozták, ez a fedélzeti töltővel együtt egy régi vágású belső égésű motorokra emlékeztető, vízhatlan ládába építik. Speciális lengéscsillapítók tartják a napozófedélzet alatt a 100 kWh kapacitású akkumulátort, ezek erős hullámzáskor megóvják az alkatrészt, csillapítják az ütéseket. 

Szó szerint új vizekre evez a Porsche

A motorcsónak vezetője négy üzemmód közül választhat, akárcsak egy szárazföldi Posche esetén. Van kikötői mód, ami 15 km/órára korlátozza a végsebességet, de nyílt vízen jöhet az ereszd el a hajam, a tesztek alapján a 100 km/órát is tudja a csónak. Ehhez már profi kapitány kell, így a vezető és utasai biztonságának érdekében (kilenc fő fér el a fedélzeten) a maximális sebességet 85 km/órában korlátozták. 

A hajtás túlhevülését pedig a csúcssebesség időbeli korlátozásával akadályozták meg, a maximális tempó csupán 30 másodpercig áll rendelkezésre. A Porsche 800 voltos technológiájának köszönhetően az elektromos hajót egyenáramú gyorstöltőről is kaphat áramot. Így ha gyorsan kell pár kilowatt a vizes csapatáshoz, akkor legfeljebb 250 kW-os villámtöltést is tud a Fantom Air, de vélhetően a 11 kW-os fedélzeti töltő kap majd több munkát, amivel ideális körülmények között tíz óra alatt tölthető tele az akkumulátorcsomag. 

Szó szerint új vizekre evez a Porsche

A technológia mellett a projekt egyes elemei is Porsche-stílusjegyeket kaptak. A Studio F.A. Porsche felelős a kormányállvány tervezéséért, valamint a gázkarral és integrált kijelzőkkel ellátott főkonzol megrajzolásáért. A jellegzetes Porsche-kormánykereket a hajózási környezethez illő anyagokból tervezték.

A 25 darabos széria már elérhető a Porsche-hajóra vágyóknak, az alapár 561 700 euró vagyis 216 millió forint. 

 

8 fotó megtekintése
Forrás: Porsche
Kép(ek) forrása: Porsche