Life FIRSTCLASS 2023. 10. 17.

A látássérülteknek is segítenek a legújabb tévék

A Samsung egyes új tévéi elismerést kaptak a látási nehézségekkel küzdőket támogató funkcióikért.

Low Vision Care, azaz A látási nehézségekkel küzdőket támogató minősítést kaptak a Samsung 2023-ban bemutatott egyes modelljei a TÜV Rheinlandtól. Ezt a tanúsítványt azoknak a modelleknek adják ki, amelyek megfelelnek olyan szabványoknak, mint a képmegjelenítés és a látásérzékelés javítása, ezzel segítve a tompalátásban – egyfajta látáskárosodásban – érintett felhasználókat.

Számukra fejlesztették ki a Relumino módot, amely a kép bizonyos részeit erősíti. Kihangsúlyozza a körvonalakat, növeli a kontrasztot és az élességet, ezáltal könnyebben felismerhető a képernyőn megjelenő tartalom.

A tompalátás, más néven amblyopia vagy lusta szem az egyik leggyakoribb gyermekkori látászavar, a gyermekek körülbelül három százalékát érinti. A legtöbb esetben a gyermek agya figyelmen kívül hagyja az egyik szemről érkező jeleket és ingereket, így csak a másik szemhez vezető pályákat fejleszti ki.

A TÜV Rheinland a minősítést annak értékelésével ítéli oda, hogy a technológia miképp befolyásolja az amblyopiás, tompalátó felhasználók tévénézési élményét. Az intézet különböző teszteket végez, amelyekkel összehasonlítják, hogy a normál megjelenítési módok és a Relumino mód hogyan különböznek egymástól a színtisztaság, az élesség és az általános vizuális kényelem tekintetében.