Life FIRSTCLASS 2023. 10. 17.

Tömegek akarnak fogyni, meglepő dolog segíthet

Egy kutatás szerint szinte minden felnőtt próbálkozik a fogyással, sokszor hiába. Egy apróság azonban segíthet.

Tíz felnőttből kilenc próbált valamilyen módon lefogyni az elmúlt öt évben – derült ki egy idei amerikai felmérésből. A kutatásban megkérdezettek 56 százaléka jelenleg is szeretne lefogyni, de csak 22 százalékuk biztos abban, hogy ezt meg is tudja tenni.

A válaszadók testsúlyuk csökkentése során számos nehézséggel szembesülnek, ideértve a motiváció fenntartását (28 százalék), vagy annak hiányát (27 százalék), az egészséges ételek fogyasztását (27 százalék) és az éhség leküzdését (27 százalék).

Török Eszter dietetikus szerint az egyik leggyakoribb probléma az elszántság hiánya, de egyéb tényezők is befolyásolhatják az egészséges étkezést, például a családi környezet, amikor nehézséget jelent kétfelé főzni, vagy a valódi diétás választék hiánya a munkahely környéki étkezdékben. A szakértő szerint az életmódváltást tovább nehezíti, ha olyan betegségünk van, amivel csak lassabban, kitartóbb munkával sikerül elérni a célunkat. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy kitől fogadunk el tanácsot a közösségi oldalakon ebben a témában.

Török Eszter szerint az életmódváltás során előnyben vannak a szabálykövető személyiségtípusú emberek, a túl szabad időbeosztás pedig nehézséget jelenthet, mert úgy nehezebb rendszert kiépíteni az étkezésben. A dietetikus szerint minimum három hónapig, de inkább fél évig szükséges odafigyelnünk, hogy az egy új rutinná váljon, és végül biztosabban ellenálljunk az egészségtelen ételek és étkezési szokások csábításának, illetve életünk részévé váljon a rendszeres sport.

Éppen az új, egészséges szokások kialakításában segíthet az okosóra. Egy elemzés szerint például azzal támogathat, hogy folyamatosan ösztönzi a fizikai aktivitást, elősegíti, hogy strukturáltabb formában mozogjunk, például rendszeresen eljárjunk edzeni vagy akár csak sétálni. Emellett azzal, hogy megadunk különböző célokat, majd önellenőrzést végzünk, az óránk nagyban elősegítheti a viselkedés, végül a szokásaink megváltoztatását is. Mindezek eredményeképp az okosóra-felhasználók naponta akár 1800 lépéssel többet tesznek meg, az extra aktivitás eredményeképp pedig így több mint egy kilogrammot is fogyhatnak öt hónap alatt.

Az ösztönzésre a gyártók is figyelnek a Huawei Watch GT 4 órában például a számlap mutatós virágmintája egyre jobban kinyílik, ahogyan teljesítjük a napi mozgással kapcsolatos célunkat.

Kép(ek) forrása: Huawei