Life Fehér Patrik 2023. 10. 23.

Egy nagyobb magyar falu jóllakik ezzel a robottal

Egy nap alatt 5000 adag ételt is lefőz egy új gép. Mindezt külön-külön teszi, így a robotmenzán mindenki azt ehet, amit szeretne.

2018-ban azzal a céllal alapította meg az Eatch-et egy holland csoport, hogy megoldják a könnyen hozzáférhető, olcsó, ízletes és egészséges ételek elkészítésének problémáját nagy tételben. Ezen öt tényező együttállása általában nem szokott megjelenni, azonban a cég szerint a konyha robotizálása megoldhatja ezt a problémát.

Meg is alkottak egy monstre gépet, melynek segítségével egyszerűbb, de mégis változatos fogásokat lehet készíteni néhány összetevő segítségével. A történet viszonylag egyszerű: a robot a megadott receptnek megfelelően összeválogatja a hozzávalókat (köztük zöldségekkel, húsokkal, fűszerekkel, olajokkal) egy fazékba, mely futószalagszerűen halad körbe sokadmagával együtt. Ezekben többféle étel készülhet az igényeknek megfelelően.

Amikor elkészült a fogás, a rendszer kitálalja azt, majd a fazék megy a beépített mosogatóhoz, és kezdődhet elölről a folyamat. Naponta összesen 5000 adag ételt is elkészíthet így az Eatch gépe, a receptek variálhatóak, a munkaerőköltség tizede annak, mint amennyit ugyanennyi étel lefőzésére kellene költenie egy menza üzemeltetőjének, és az alapanyagok költségén is lehet 20 százalékot nyerni a számítások szerint, kevesebb összetevő megy kárba.

Mindez álomszerűen hangzik, de ez már egy működő rendszer. Hollandiában munka közben is meg lehet nézni egy ilyen gépet a céggel való egyeztetést követően, de videót is készítettek minderről:

Forrás: Eatch