Life Kovács Miklós 2023. 10. 24.

Felhőkarcolónyi erőművet épít Kína

Nem mindig a méret a lényeg, de a szélturbinák lapátjainál kiemelt fontosságú a minél nagyobb lefedett terület, ezért Kínában az emberiség által valaha épített legnagyobb, mozgó alkatrészes monstrum felhúzását tervezik.

Képzeljünk el egy olyan magas épületet, mint a New York-i Chrysler-torony, melynek a tetején egy gigantikus szélkerék forog. Még fejben is nehéz elgondolni a koncepciót, de a kínai “Mingyang Smart Energy” ekkora méretű tengeri szélerőművek építését tervezi. 

Miért vannak ilyen megalomán ötletei a tengeri szélerőműveket tervező mérnököknek? A turbinából kinyerhető energia mennyisége leginkább a turbina lapátjai által bejárt terület méretétől függ. Minél nagyobb az átmérő, annál több energiát lehet kinyerni, és gazdaságosabb egy gigantikus lapátot felhúzni sok kicsi helyett. 

Minél nagyobb, egy-egy méter a lapáthossznál annál többet számít. 20 méteres átmérőnél még nagyjából 34 négyzetméternyi területet nyernek egy méteres lapáthossz-növeléssel, míg ez a szám 50 méterről indulva már 79 négyzetméter pluszlégterületet jelent. 

Felhőkarcolónyi méretű erőművet épít Kína

Ráadásul ezeket a hatalmas tengeri turbinákat rendkívül drága telepíteni, és a telepítés, valamint a hálózati csatlakozás gazdaságossága inkább a kevesebb, nagyobb turbina, mint a több, kisebb turbina mellett szól.

Így ezeknek az erőműveknek a puszta mérete kezd a teljesen eszement kategóriába esni. Már épül erőmű 128 méteres lapáthosszal, de amit a MingYang tervez, az mindenen túltesz. 

A Bloomberg szerint a MingYang által 2025-re elképzelt új turbina csúcsteljesítménye 22 megawatt lesz, rotorátmérője pedig 310 m-nél nagyobb, ami legalább 75 477 négyzetméteres (60 olimpiai úszómedence) söprési felületet jelent. 

Tehát állni fog a tengeren egy Eiffel-torony méretű építmény, melynek tetején gigantikus, szinte a víz szintjét érő lapátjait a szél fogja forgatni. Ez valószínűleg olyan látvány, amiért már belépőjegyet is érdemes szedni, ha megépül ez lesz a legnagyobb, mozgó alkatrészekből álló emberi építmény.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Mingyang Smart Energy