Life Fehér Patrik 2023. 10. 25.

Álmainkba is belelát a mesterséges intelligencia

Kutatók kidolgoztak egy olyan rendszert, mellyel alapszinten kitalálható, mit álmodtak az emberek, anélkül, hogy arról bármit is mondanának.

Szakértők szerint minden éjszaka álmodunk valamit, azonban arra, hogy pontosan mit, az esetek többségében alig, vagy egyáltalán nem emlékszünk. Elképzelhető, hogy Hamarosan megfejthetők lesznek az álmok, köszönhetően a kiotói ATR Computational Neuroscience Laboratories munkájának. Az agykutatással foglalkozó japán labor összerakott egy olyan gépet, mely már most képes az álmok alapjait megfejteni.

Mindezt hosszú munka előzte meg, melynek nagy része adatgyűjtés volt. Három kísérleti alany agyi tevékenységeit folyamatosan monitorozták alvás közben az agy apró elektromos jeleit érzékelő EEG-készülékkel, illetve egy MRI-vel, mellyel a véráramlás változásait figyelték az alvás különböző fázisaiban.

Belelát az álmainkba is a mesterséges intelligencia

A tíznapos kísérletben napi többször 3-3 órás blokkokban szkennelték az agyakat a tudósok, keresve azokat a részeket, amikor a résztvevők épp nem REM-fázisban pihentek – ekkor van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy álmodjunk, gyors, sporadikus hallucinációk villanhatnak be.

Itt jött a kínzással felérő rész: a szakemberek ilyenkor mindig felébresztették a résztvevőket, hogy mondják el, mit láttak, mire emlékeznek. Mutattak nekik valós képeket is, hogy adott esetben jobban körül tudják írni, mi is történt velük.

Az emberi emlékeket az agyból nyert MRI-adatokkal összefésülve az egészet odaadták egy speciálisan erre a feladatra képzett mesterséges intelligenciának. Az algoritmus az adatokból olyan rendszert rakott össze gépi tanulás segítségével, mely egészen jól meghatározta aztán az egyes álmok alapképeit. Ezekből egy diavetítés-szerű filmet raktak össze, majd szembesítették az álmodókat azokkal.

Belelát az álmainkba is a mesterséges intelligencia

Az erről készült tanulmány szerint az algoritmus 60 százalékos pontossággal határozta meg az álmokat, részeredményekben azonban még ennél is kiemelkedőbben teljesített: egyértelmű különbséget tudott tenni személyek és jelenetek között, sőt, az adott jelenetek részleteinek meghatározásában (pl. egy személy az utcán vagy egy épületben tartózkodik) is remekelt.

Te visszanéznéd a jövőben, miről álmodtál? Írd meg nekünk!

Forrás: Unilad
Kép(ek) forrása: Getty Images