Life Fehér Patrik 2023. 10. 27.

A fa, amely időnként természetes szökőkúttá változik

Minden évben egyszer csodájára lehet járni annak a montenegrói eperfának, melyből úgy tör elő a víz, mintha az egy álcázott tűzcsap lenne.

Világunk tele van csodálatra méltó fákkal, melyek több száz évesek is lehetnek, és egy helyben legyökerezve voltak tanúi a történelem rövidebb-hosszabb szeletének. Olyan furcsaságot azonban talán egyik sem produkál, mint a montenegrói Dinoša 100-150 éves eperfája,

melyből évente egyszer ömlik a víz.

A jelenséget az 1990-es években figyelték meg először, azóta pedig minden évben egyszer megtörténik. Amennyire furcsának tűnik a dolog, magyarázata annyira egyszerű és érthető: a fa egy folyómenti vízgyűjtő terület felett található, és amikor a vízszint elér egy kritikus magasságot, az öreg fa egy természetes szelepként funkcionál, ahol távozhat a felszín alól a víz.

Ez általában tavasszal történik, amikor a téli hótakaró elolvad, és megemelkednek a folyók és források vízszintjei. Van, hogy egy komolyabb esőzés indítja be a faszökőkutat, melyből ilyenkor napokig folyik a víz.

A helyiek nagyon tisztelik a különleges fát, vannak, akik vizéből haza is visznek, és ezt isszák, ezzel mosnak, sőt, még gyógyító erejében is hisznek.

Forrás: Earthly Mission