Life Kováts Olivér 2023. 10. 30.

Messi nyerte az Aranylabdát

Idén is átadták a labdarúgás legnépszerűbb, egyben legnívósabb elismerését, az Aranylabdát: nem történt meglepetés, nyolcadjára is Lionel Messi kapta a díjat.

Ismét Lionel Messi vehette át a 2023-as Aranylabda-díjat, kedden este Párizsban. Ezzel pályafutása során már nyolcadik alkalommal (2009, 2011, 2012, 2013, 2016, 2019, 2021, 2023) díjazták a labdarúgás legrangosabb elismerésével. A díjat David Beckham, az Inter Miami futballcsapat egyik tulajdonosa adta át – ebben a klubban focizik jelenleg az argentin legenda.

A Ballon d’Or abszolút csúcstartójaként számontartott 36 éves játékos – aki a Paris Saint-Germaintől igazolt át az Inter Miamiba – az elmúlt szezonban az argentin válogatott oszlopos tagjaként segítette győzelemhez a nemzetét a katari labdarúgó-vb-n, miután az egész tornán, aztán a döntőben is remekelt.

Nyolcadjára is Messié az Aranylabda. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Nyolcadjára is Messié az Aranylabda. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A világbajnoki győzelemmel gyakorlatilag az utolsó hiányzó nagy trófeáját gyűjtötte be, klubszinten pedig francia bajnoki címhez segítette a PSG-t, a FIFA pedig az év játékosának választotta – emellett egyéni mutatóival, azaz az 55 mérkőzésen elért 32 góljával és 25 gólpasszával is rászolgált az elismerésre.

Legfőbb aranylabdás kihívója, a Manchester City színeiben játszó Erling Haaland sem távozott üres kézzel: a szezon folyamán 56 találatot jegyző norvégot találták a legjobb csatárnak, ezt szimbolizálja a Gerd Müller-trófea. Haaland egyébként bajnokságot, kupát és a Bajnoki Ligáját is megnyerte csapatával, miközben gólrekordot döntött a Premier Leauge-ben csapatával. Ám ez is kevés volt a klub szinten ezúttal visszafogottabban teljesítő Messivel szemben. 

A női Aranylabdát a férfi tenisz-világranglista éllovasa, Novak Djokovic nyújtotta át Aitana Bonmartínak, a Barcelona labdarúgójának.

Aranylabda – A legnagyobb presztízsű elismerés a futballban

Az Aranylabda-díj (Ballon d’Or) sorsáról minden évben a labdarúgó-társadalom nemzetközi újságírói döntenek. Ennek megfelelően az alapítás is egy labdarúgásra szakosodott laphoz, a France Footballhoz köthető, a kezdeményezés révén 1955 óta adják át az aranygömböt a legjobb játékosoknak.

 

Maga a trófea értéke 3000 euró, mostani árfolyamon számolva több mint 1,1 millió forint. A focilabda formájú, sárgarézből készült és kívülről aranyozott serleg tömege több mint 7 kilogramm, annak talpazatát is beleértve 31 centiméter magas, az átmérője pedig 23 centiméteres.

 

A 67. Ballon d'Or-díjátadó előtt Lionel Messi és Erling Haaland voltak a legesélyesebbek az Aranylabdára. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A 67. Ballon d’Or-díjátadó előtt Lionel Messi és Erling Haaland voltak a legesélyesebbek az Aranylabdára. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Ami a szavazást illeti, többféle rendszer volt már érvényben, a mostani elismerésekről a férfi világranglista legjobb 100, valamint a női kiírás legjobb 50 nemzetét képviselő újságírók dönthettek.

 

A rangos elismerést egyetlen magyarként Albert Flórián vehette át, még 1967-ben.

 

Habár a 30-as listára a tavalyi győztes, Karim Benzema is felkerült, olyan ismert labdarúgókkal egyetemben, mint Robert Lewandowski, Harry Kane, Kylian Mbappé vagy Luka Modric – míg például Cristiano Ronaldót idén nem jelölték a díjra –, a szaksajtó az első pillanatoktól fogva Messit, valamint Haalandot tartotta a legfőbb esélyeseknek.

 

Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy 2022 óta nem a naptári évet, hanem az elmúlt szezont, azaz az augusztus 1-től július 31-ig tartó időszakot veszik figyelembe.

A legjobb hálóőrnek járó Lev Jasin-díjat Emiliano Martinez, az Aston Villa 31 éves, argentin származású kapusa nyerte meg.

Mint a legjobbnak ítélt 21 év alatti játékos, Jude Bellingham  vehette át a Kopa-díjat a párizsi díjátadón. A Borussia Dortmund korábbi és a Real Madrid jelenlegi irányító középpályása két gólpasszal, 24 kapura lövéssel és 10 eredményes találattal vívta ki magának a trófeát.

Úgy tartják, jövőre akár Jude Bellingham is esélyes lehet az Aranylabdára, mindenesetre az "ifjúsági változatát" már elnyerte. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Úgy tartják, jövőre akár Jude Bellingham is esélyes lehet az Aranylabdára, mindenesetre az “ifjúsági változatát” már elnyerte. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

A „Sócrates-díjat” Vinícius Júnior kapta meg: ez a kitüntetés a 2022-es díjátadón jelent meg új kategóriaként, amire azok pályázhatnak, akik szociális és jótékonysági projektekben végeztek kiemelkedő munkát.

Az 1970-es és 1980-as évek kiemelkedő brazil labdarúgója után elnevezett díjat azután kapta a Real Madrid sztárja, hogy saját alapítványt hozott létre, melyen keresztül szegény diákok iskoláztatását támogatta. Az alapítvány 2022-ben 335 ezer euróval – a mostani árfolyamon 128 millióval –, idén pedig több mint 1 millió euróval, átszámítva több mint 380 millió forinttal segítette a nélkülözőket. 2024-ben a támogatások összege várhatóan eléri a 2,5 millió eurót, ami forintosítva már alulról karcolja az egymilliárdot.

Ami a csapatokat illeti, a legjobb férfi együttes a BL-címvédő Manchester City lett, míg az év női csapatának járó díj az FC Barcelonához került.

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Fernando Gens/dpa/picture alliance/Getty Images