Life Erdős Norbert 2023. 10. 30.

Misztikus állatot találtak egy erdőben

Mesebelli, egyben kicsit félelmetes is az a szarvas, amelyet nemrég vettek videóra Tennessee egyik erdős területén.

A borzasztóan ritka állatról a Spring Hill nevű városban (USA, Tennessee) élő Cabler család készített felvételt október 24-én, amikor a különleges szarvas szinte besétált a kertjükbe. 

A videón remekül látszik, hogy a párosujjú patás teljesen fehér színű, amit egy genetikai rendellenesség, az albinizmus okoz. Szakértők 30 ezer szarvasból mindössze egy születik albinizmussal, szóval borzasztó ritkák. Az ilyen állatok fokozottan védettek, kilövésüket az Egyesült Államokban minimum 500 dolláros (180 ezer forint) bírsággal sújtják.

 

Roppant szürreális, már-már misztikus élmény volt megpillantani

– mesélte Abbey Cabler a The Messenger portálnak. Nevet is adtak a ritka állatnak: mivel közel van halloween, és a fehér állat hirtelen tűnt el a szemük elől, Casper, a barátságos szellem után kapta becenevét.

Albinizmus

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre  vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk fehér, szemük pedig pirosas. Ez az örökletes rendellenesség minden rassznál megfigyelhető és gyakran jár együtt a szem különböző elváltozásaival. Bizonyos esetekben az írisz és az ideghártya pigmentációja hiányzik, más esetekben a pigmenthiány csak a bőrben és a hajban lép fel. Mindkét forma gyakran a látásélesség csökkenésével jár. Emellett az albínók bőre fényérzékeny. Az albinizmus jelensége az emlősökön kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Nem csupán Amerikában, világszerte előfordulnak albínó vadállatok, hazánkban is. A magyarországi Márkó település közelében is él (vagy élt) egy hatalmas lapáttal rendelkező, hófehér dámszarvas bika, amelynek a fotója legutóbb 2022-ben járta körbe a hazai internetes oldalakt. Néhány éve a Tapolcai-medencében is láttak egy albínó dámbikát; Somogy megyében, Barcs környékén pedig egy fehér őzbak tűnt fel barna társai között 2019-ben.

Láttad már esetleg a nyíregyházi állatkertben is élő fehér tigriseket? Fontos megjegyezni, hogy ők nem albínó tigrisek, hiába fehér a színük. A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában, és Mohannak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik az összes fogságban élő fehér tigris. A fehér tigris a tigris fehér színváltozata, nem albínó állat. Kék szeme és rózsaszín orra van, bundája krémesen fehér, amit csokoládészínű csíkok tarkítanak. Hossza körülbelül 3 méter, súlya hozzávetőlegesen 180–285 kg.

Nyíregyháza, MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyháza, MTI Fotó: Balázs Attila

A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt a fehér egyedek túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű fajtársainak. A Földön kb. 250 fehér tigris él.

Forrás: Sóstó Zoo, The Messenger, Wikipédia