Life Kováts Olivér 2023. 10. 31.

Piszok gyorsak lesznek az Apple új csúcsgépei

Az Apple állítja, új technológiájával minden riválisát megelőzte a világon, ráadásul ezeket a csúcskategóriás laptopjai mellett a legújabb iMacben is elérhetőek. Ezek közül azonban még az alapfelszereltségű változatok is sok százezres tételek, a képletet pedig csak tovább bonyolítja, hogy méretes rés tátong az amerikai és a magyarországi árszabás között.

Nagyjából másfél hónappal a legújabb iPhone megérkezése után újabb termékcsaládot dobott piacra az Apple. Az esemény keretein belül bemutatta a legújabb MacBookokat és egy iMacet a cupertinói techóriás – az új eszközökben az a közös, hogy mindegyikbe új, 3 nanométeres chipek kerültek.

Meggyőződése az Apple-nek, hogy korábban 3 nanométeres eljárással még nem készült személyi számítógépes chip, így ebben is ők az elsők a világon.

A Rémisztően gyors néven meghirdetett bemutatóról a The Verge beszámolójából az is kiderült, hogy az Apple elmondása szerint az új chipek mellett gyorsabb, egyben hatékonyabb központi processzorral (CPU) és frissített grafikus meghajtóval (GPU) szerelték a frissen megjelent gépjeiket, ami egyúttal sokkal több funkciót is jelent.

Háromféle chipet takar az M3-chipcsalád, amiknek a memóriája akár 128 GB-os lehet; közülük a 92 millió tranzisztorral rendelkező M3 Max a legerősebb, amit 16 magos CPU-val, valamint 40 magos GPU-val láttak el.

Fotó: Apple

Fotó: Apple

Amit az új iMacről tudni érdemes, azután, hogy megkapta az M3-as chipet, az Apple ígérete szerint kétszer olyan gyorsan az M1-es chippel szerelt elődjéhez képest. 24 colos Retina-kijelzője 4,5K-s, és akár egymilliárdnál is több színt megjelenít. Mindezek mellett WiFi 6E-támogatással,1080p-s képfelbontású webkamerával, valamint 24 GB-os memóriával rendelkezik.

Hétféle – zöld, sárga, narancssárga, rózsaszín, lila és kék – színben érhető el, de továbbra is kizárólag a Lightning-csatlakozós eszközökkel kompatibilis. A 8 magos CPU-val szerelt változat 1299 dollárba, azaz 470 ezer forintba kerül, míg a 10 magas CPU-val ellátott iMacért 1499 dollárt kérnek el, ami a jelenlegi árfolyam szerint több mint 540 ezer forintnak felel meg.

Csakúgy, mint az iMac, a legújabb, asztrofekete, illetve ezüst színben elérhető MacBook Pro-modellek is megkapják az M3-as chipeket. Kétféle M3-as chippel (M3 Pro, M3 Max), valamint 14 és 16 hüvelykes képernyővel is kapható lesz. Mini LED-kijelzőt, beépített 1080p-s webkamerát, hat hangszórós audiorendszert kapott mindkét Apple-laptop, melyeknek akkumulátor-üzemideje 22 óra, memóriájuk mérete pedig a 128 GB-ot is elérheti.

Apple MacBook Pro M3 Max (Fotó: Apple)

Apple MacBook Pro M3 Max (Fotó: Apple)

Apple MacBook Pro M3 Pro (Fotó: Apple)

Apple MacBook Pro M3 Pro (Fotó: Apple)

Érdekesség, hogy az új MacBook kapott egy harmadikféle, belépő szintű változatot is, amit a vékonyabb pénztárcák is elbírhatnak. A 14 inches modellt az M3-chip alapváltozata működteti, de így is 60 százalékkal gyorsabb teljesítményt ígér, mint az M2-vel szerelt, 13 colos elődje. Ugyanakkor hátránya, hogy ezentúl érintőpad (Touch Bar) nélkül lesz elérhető, vagyis csak fizikai billentyűkkel lehet használni, miközben a RAM-ja is lényegesen kisebb.

Október végétől Magyarországon is rendelhetőek az Apple újdonság, de csak november 7-től kaphatóak majd. A szállítás idő 7-9 munkanap.

Ami a piszkos anyagiakat illeti, mint a Tech2 megírta, az M3-as iMac ára 650 ezer forintról indul, tehát lényegesen drágább lesz itthon, mint az Egyesült Államokban. A MacBookok közül a legmezítlábasabbért 800 ezer forintot kérnek el, ezzel szemben a legtöbbnek gépért 1,25-1,75 milliót. Összehasonlításképpen itt is érdemes megjegyezni, az amerikai árszabás szintén érezhető kedvezőbb sávban, nagyjából 700 és 900 ezer forint között mozog.

A csúcskategóriás MacBook Pro esetében viszont különösen vastagon fogott a ceruza: M3 Max processzorral, 128 GB RAM-mal és 8 TB SSD-vel máris 3,6 millió forintra rúg az ára.

Forrás: Apple, Tech2.hu, The Verge
Kép(ek) forrása: Apple