Life Kováts Olivér 2023. 11. 03.

20 perc edzés is elég a nyári formához

Megjelent az első, otthon is biztonságosan alkalmazható elektromos izomstimulációs eszköz, amely nemcsak az edzések időtartamát csökkenti lényegesen, de fejlődés is gyorsabban érhető el vele.

Noha a kezdetektől fogva ugyanazok a testmozgás, azon belül is a testépítés alapjai, mégis tetten érhető a fitnesziparban is a modernizáció. Habár a legtöbben továbbra is ugyanazt a „receptet” követik, és hetente többször, adott esetben öt-hat alkalommal feszegetik fizikai határaikat az edzőteremben, miközben az étkezésre is megpróbálnak odafigyelni, egyre több alternatíva bukkan fel a horizonton.

Ezek egyike az elektromos izomstimuláción (EMS) alapuló technológia, ami a Katalyst edzőruhájának is a mozgatórugója. A kevesebb mint másfél kilós eszköz lényegében arra hivatott, hogy kiváltsa az edzőtermi klubtagság szükségét, sőt, más felszerelésre, még súlyzókra sem kell beruházni mellette. A programot 20 perces, mégis a teljes testet átmozgató edzésekre találták ki, ezekből heti három alkalmat ajánlanak.

Fotó: Katalyst

Fotó: Katalyst

Maga a technológia abból a szempontból nem teljesen új keletű, hogy az elmúlt években, évtizedekben dobtak már piacra elektromos izomstimulációs eszközöket. Többségük azonban három kategóriába sorolható:

  • a csak professzionális környezetben használható, tehát átlagemberek számára nehezebben elérhető eszközök;
  • a napi öt perc használat mellett három hónap alatt kockahasat ígérő teleshopos bóvlik;
  • és a feketepiacon forgalomban lévő, ennélfogva kétes biztonságú termékek.

Jelen esetben tehát az számít áttörésnek, hogy ez az első ilyen szerkezet, melynek otthoni használatát az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte.

Fotó: Katalyst

Fotó: Katalyst

A Katalyst edzőruhájának alapját a rendkívül szűk ing-leggings párosítás adja; mindkettőt – feltételezhetően a jobb fajlagos vezetőképesség érdekében – poliamidból készítették. Az eszközhöz 26 elektromos betét tartozik, amiket vízzel kell lepermetezni a használatuk előtt, majd az egész szerkezetet 15 csattal kell minél feszesebben rögzíteni a testen. Áramellátásáról egy kisebb méretű, a combtartóba bújtatott akkumulátor gondoskodik.

Az edzések intenzitása a Katalyst applikációján keresztül szabályozható. Úgy a leghatékonyabb, ha a feszültség kellően magas ahhoz, hogy összehúzza az izmokat, aztán pedig elengedje azokat a pulzus leállása esetén. Négy másodpercig tartanak az egyes impulzusok, amiket aztán ugyanennyi pihenő követ. Ennek köszönhető az, hogy – a különböző tapasztalatok alapján – egy-egy ilyen alkalom simán felér egy kétórás edzőtermi edzéssel.

Fotó: Katalyst

Fotó: Katalyst

Hogy mennyire hatékony, azt a Robb Report mérte fel egy hathetes próbaidőszak során. A lap 42 éves szerzője 25 százalékos testzsír-aránnyal és 26-os testtömeg-indexszel (BMI) vágott bele a kísérletbe, noha két éve heti négyszer és saját bevallása szerint az esetek többségében – 75 százalékában – tisztán is étkezik. Másfél hónap alatt hat kilogrammot fogyva 17 százalékra csökkent a testzsír-aránya, miközben az izomtömege 2 százalékkal, a szorítóereje pedig 3 százalékkal javult.

Ezt megelőzően pedig dr. Neil Paulvin hosszú élettartam és regeneratív gyógyászatra szakosodott orvossal konzultált. A lap által megkérdezett szakember előzetesen is biztos volt a technológia hatékonyságában.

„Jobban és gyorsabban összehúzza az izmokat. A súlyemelés az izomzat 50 százalékát, az EMS pedig akár a 90 százalékát is aktivizálja” – érvelt Paulvin. Megjegyezte azt is, hogy rövidebb idő alatt érhető el hatékonyabb hipertrófia, vagyis izomtömeg-növekedés, az izom körüli idegvégződések aktiválásával pedig a regeneráció is gyorsabban megy végbe.

Annyi a bökkenő, hogy a Katalyst edzőruhája jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el, potom 2500 ezer dollárért, átszámítva mintegy 900 ezer forintért. Egy nap talán annak is eljön az ideje, hogy Európában is megjelenik hasonló formában az elektromos izomstimuláció.

Forrás: Katalyst, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images