Life Kovács Miklós 2023. 11. 06.

Ennyi pénzbe kerül majd óránként egy magyar űrhajós küldetése

Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorában árult el részleteket a magyar űrhajósok missziójával kapcsolatban.

A miniszteri biztos több részletet elárult a műsorban a projekt jelenlegi állásáról, a magyar űrhajósok felkészítéséről. A négy magyar jelölt már a kiképzésnél tart: együtt, csapatként készülnek fel, és hamarosan zéró G repülést hajtanak végre az Egyesült Államokban. A munkát ugyanúgy elvégzik mind a négyen, de az csak év végén fog kiderülni, hogy ki lesz az a két jelölt, akik Houstonban folytathatják az amerikai programot.

Ennek a kettősnek az egyik tagja lesz az, aki feljut az űrbe, de a pontos személyről a NASA szakértői fognak dönteni. A másik három jelöltre a program földi támogatása vár, népszerűsítik az űrkutatást, ismereteket terjesztenek, oktatnak majd.

A küldetéssel kapcsolatban kevés információ van még, annyit lehet tudni, hogy harmincnapos lesz, az indítási ablak pedig 2024 októberétől 2025 elejéig tart, ebben az időintervallumban történhet meg a fellövés, ebben egyeztek meg az Axiom Space vállalattal. 

Egy asztronauta rezsiórabére nagyjából 144 ezer dollár (kb. 50 millió forint), ami Ferenczi szerint nem fix összeg, némileg változhat a körülnényektől függően, az űrséta például drágábbá teszi. Ez annyit jelent, hogy egy fent töltött óra ennyi pénzbe kerül, 50 millió forintot emészt fel a magyar űrhajós kutatási tevékenysége óránként. 

Az ezen idő alatt elvégzendő feladatok listájának összeállításában a hazai űripari szereplők és egyetemek is részt fognak venni.