Life Fehér Patrik 2023. 11. 07.

Gyorsítja a futást egy különös hátizsák

Eddig elképzelhetetlen volt, hogy bárki is gyorsabban fusson egy hátizsákkal a hátán. Egy dél-koreai egyetem kütyüje azonban pont ezt a célt szolgálja, maga a pakk gyorsítja az embert.

Régóta fantáziálgat az emberiség arról, hogy a testtel közvetlen kapcsolatban lévő gépekkel váljon erősebbé vagy kitartóbbá. A Vasemberré alakulás legfontosabb eszközei az exoskeletonok, a külső vázak, melyek fejlesztése folyamatosan zajlik.

A gyorsaság eddig nemigen tartozott az ezzel foglalkozó kutatók és cégek prioritásai közé, azonban a dél-koreai Chung-Ang Egyetem rehabilitációs robotikával foglalkozó részlege ráfeküdt erre a témára. Kifejlesztettek egy hátizsákszerű eszközt, melyből néhány kilógó elem, kábel a térd felett csatlakozik a viselő lábához, illetve a csípőjéhez is.

A szett első verziója 4,4 kilogrammot nyomott, és már ezzel is le tudták faragni amatőr futók esetében a 200 méteres sprintek idejét egy másodperccel. Azóta az eszközt is továbbfejlesztették, és már csak 2,5 kilót nyom a főként szenzorokat és egy akkumulátort tartalmazó rendszer.

Működési elve egyszerű: a futó lépéseinél a gép a kábeleket úgy feszíti, hogy azzal meggyorsítsa az ember lépését, a szenzorok felelnek, hogy minden szinkronban maradjon. A projekt következő fázisában a kutatók profi sportolókkal is ki szeretnék próbáltatni eszközüket, majd a tapasztalatok alapján még hatékonyabbá tenni a rendszert.

Forrás: Chung-Ang University