Life Fehér Patrik 2023. 11. 14.

A hangodból megmondja a telefonod, mennyire vagy részeg

98 százalékos pontossággal képes meghatározni egy hangmintából egy új szoftver azt, hogy mennyit ivott a beszélő.

Alkoholfogyasztás után az ember hangja jelentősen megváltozhat. Nincs is jobb példa erre annál, mint amikor a karaokénál a spiccesek azt hiszik, hogy leéneklik a csillagokat is az égről, miközben hangjuk a valóságban a tömeget oszlatja. A jelenség a tudomány érdeklődését is felkeltette, el is merültek a témában a Stanford és a Torontói Egyetem kutatói.

A tudósok kifejlesztettek egy hangelemző modellt, mely a teszteken 98 százalékos pontossággal megmondta, mennyire állnak alkoholos befolyásoltság alatt azok, akiknek hangját betáplálták a modellbe. Mindehhez elég volt egy okostelefon, illetve annak mikrofonja, mely kellően jó minőségben rögzíti a beszédet a hangelemzéshez.

Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassák a kutatók, 18 felnőtt segítségét kérték, akiknek különböző dózisban alkoholt adtak. Felolvastattak velük az alkohol bevétele előtt és után is egy nyelvtörőt úgy, hogy a hangjukat rögzítő telefon 30-60 centire volt tőlük, alkoholszintjüket pedig félóránként mérték.

A begyűjtött hangokat egy másodperces szeletekre szabdalták, majd a hangmagasságok elemzésével felépítettek egy adatbázist. Ez szolgált a modell alapjául, mely kiemelkedően jól eltalálta a beszédek alapján, ki mennyire illuminált.

Készítői tervezik, hogy a rendszert tovább finomítják még több adat felvételével. Az emberi hangból egyébként nem csak a részegség szintjét lehet megállapítani: korábban megmutattuk nektek, hogy a cukorbetegség is kimutatható akár egy telefon segítségével is:

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images