Life Kovács Miklós 2023. 11. 14.

Elhagyott táska kering a Föld körül az űrben

Szerelés közben hagytak el egy szerszámos táskát a szakemberek, ami átlagos esemény, de esetünkben mindez a Nemzetközi Űrállomásnál történt, Föld körüli pályán, egy űrséta során.

Jasmin Moghbeli és Loral O’Hara űrhajósok 2023. november 1-jén elhagyták a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetét egy tervezett űrséta keretein belül. A feladat probléma nélkül teljesült, egy apróságot kivéve: elveszítették az egyik szerszámostáskájukat, írja a The Guardian a NASA korábbi bejegyzésére hivatkozva.

Mindkét űrhajós első alkalommal lépett ki az űrbe, feladatuk pedig az volt, hogy javításokat végezzenek az ISS napelemeinek egyik berendezésén.

Ezt az elszabadult szerszámostáskában lévő eszközök nélkül is véghez tudták vinni. A küldetésirányítás elemezte a láda röppályáját, és megállapította, hogy kicsi az esélye az állomással való ütközésnek, az ISS személyzete és az űrsétán részt vevő űrhajósok is biztonságban vannak.

Az EarthSky közlése szerint a fehér táskán olyan mértékben visszaverődik a napfény, hogy annak fényes ragyogása polgári, átlagos távcsővel is észlelhető, feltéve ha az amatőr csillagász tudja, hol kell keresni az ISS közelében.

A The Guardian értesülése szerint a szerszámostáska pár hónapig maradhat Föld körüli pályán, majd ezt követően a légkörbe ereszkedve elég majd. 

Akárcsak mi átlagemberek a farmerkabátot a vonaton, úgy az űrhajósok is hagytak már el ezt-azt, miközben a Föld körül keringtek. A dokumentált esetek között ezek a legismertebbek: 

  • Az első amerikai űrséta (Gemini–4) során Edward White elhagyott egy fél pár kesztyűt. A kesztyű egy hónapon keresztül 28 000 km/h sebességgel keringett a Föld körül.
  • 2006-ban Suni Williams egy űrséta alkalmával veszítette el Kodak DCS 760 fényképezőgépét, a kamerát rögzítő csavar kilazult annak ellenére, hogy többször megragasztották.
  • 2008 novemberében egy egész szerszámtáska szabadult el az STS-126 küldetése során, a táskát Magyarország területén is megfigyelhették a csillagászok. A szerszámostáska körülbelül 30 ezer dollár értékű szerszámot tartalmazott, beleértve egy csavarkulcsot, több fogót és egyéb szerszámokat.
Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Paolo Nespoli - ESA/NASA via Getty Images