Life Kovács Miklós 2023. 11. 14.

Új szigetet adott a természet Japánnak

Japán alatt állandóan háborog a Föld, ám a pusztítás mellett alkotni is képesek ezek az elementáris erők, most egy új szigettel bővült az ország területe, köszönhetően egy vulkánnak.

A földrengések, vulkánkitörések a japán élet velejárói. Ezek a veszélyes jelenségek általában rombolnak, de most valami új születését segítették elő, egy tenger alatti vulkánkitörés következtében új, apró sziget jött létre az országhoz tartozó óceáni térségben. 

Fukash Maeno, a Tokiói Egyetem földrengéskutató intézetének docense szerint a kitörés „freatomagmatikus” volt – ez a szó azt írja le, amikor a magma érintkezik a vízzel, és ennek robbanásszerű változás a következménye.

Az apró, mindössze mintegy 100 méter átmérőjű sziget körülbelül egy kilométerre fekszik az Iwotótól, amely a Csendes-óceán nyugati részén található Ogasawara-szigetlánc része.

Maeno szerint október folyamán a füst- és hamufelhők több mint 50 méter magasan gomolyogtak. Elmondta, hogy a sziget a magmás tevékenység visszatérését mutatja, és a vulkán folyamatos működése olyan lávafolyásokat hozhat létre, amelyek tartósabbá teszik a képződményt.

Az Iwoto egyike a 111 aktív vulkánnak Japánban, de ez a legújabb képződmény nem az egyetlen új gyerek a szigetláncban. 2021-ben egy másik sziget is egy kitörés következtében jött létre. Ha a kitörések folytatódnak, az új sziget tovább nőhet, de akár el is tűnhet – mint ahogy többször megtörtént már a térségben –, amikor hasonló módon létrejött szigetek nyom nélkül tűntek el az erózió következtében.

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: SinghaphanAllB/Getty Images