Life FIRSTCLASS 2023. 11. 16.

A magyar termálvizek öt gyógyító hatása

A hazai termálvízforrások már évszázadok óta nyújtanak gyógyulást és felfrissülést a fürdőkbe látogatóknak. Egyedi összetételüknek ezek a gyógyító hatások köszönhetők.

A magyar termálvizek a világ legjobb minőségű gyógyvizei közé tartoznak. A hazai vizekben található ásványi anyagok, például nátrium, kálium, kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát támogatja egészségünket és segít a jó közérzet fenntartásában. Dr. Szerb János, a bükfürdői Greenfield Hotel reumatológus szakorvosa szerint ezek az itthoni termálvizek legfőbb pozitív hatásai.

Csillapítsuk ízületi fájdalmunkat természetesen!
A hazai termálvizekben található ásványi anyagok és a magas hőmérséklet segítenek ellazítani az izmokat és ízületeket, ezzel csökkentve a fájdalmat, amelyet például ízületi kopás, reumatikus probléma vagy sportsérülés okozhat. A rendszeres termálvizes fürdőzés elősegíti mozgékonyságunk javítását, hiszen a meleg víz enyhíti az izomfeszültséget és ízületi merevséget.

Kezeljük bőrproblémáinkat!
A bükfürdői termálvíz gyulladáscsökkentő hatása különösen hatékony különböző bőrproblémák, például ekcéma és akné esetén. Ha kifejezetten ilyen céllal keresünk gyógyfürdőt, akkor érdemes a magas kéntartalmú vizeket választanunk, ez az anyag ugyanis szabályozza a faggyútermelődést a bőrben, valamint fertőtlenítő hatással is bír. A különféle ásványi anyagok segítik a bőr megújulását, a forró víz pedig tisztítja a pórusokat, ezzel hozzásegítve bőrünket a gyógyuláshoz.

Áztassuk ki magunkból a stresszt!
A meleg termálvizes fürdő hozzájárul a stressz és a feszültség csökkentéséhez, javítja az alvásminőségünket és érzelmi egyensúlyunkat. A termálvíz magasabb hőmérséklete és a csendes környezet hozzájárul a nyugalmunkhoz, a vízben való elmerülés segít elűzni a mindennapi gondjainkat, ráadásul a meleg vízben történő pihenés serkenti a boldogsághormon, az endorfin termelődését.

Támogassuk immunrendszerünket!
A termálvizekben található ásványi anyagok, kiváltképp a kén és a magnézium, hozzájárulnak az immunrendszer hatékony működéséhez. Ősszel ez a hatás különösen fontos, hiszen ilyenkor fokozottan szükségünk van arra, hogy szervezetünk ellen tudjon állni a betegségeknek. A meleg víz serkenti a vérkeringést, ami elősegítheti a vér jobb oxigénellátását, valamint így a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetünkből.

Élénküljünk fel!
A termálvizek élénkítő hatással bírnak, mivel fokozzák az oxigén- és tápanyagellátást a sejtek számára. Ez hozzájárul a szervezet általános vitalitásának növekedéséhez, az energiaszint emelkedéséhez, és éberséget is eredményez. Testünk energikusabb lesz, és a mindennapi tevékenységekhez több energiát tudunk felhasználni.

Kép(ek) forrása: Getty Images