Life Kovács Miklós 2023. 11. 22.

A repülés új korszakát nyitották meg New Yorkban

A Joby által gyártott, pilótával és négy utassal tervezett elektromos légi taxi megtette első repülését New York felett. Ez már nem kísérleti stádium, hanem az utolsó lépés a szolgáltatás beindítása előtt. Az eseményen New York polgármestere elmondta, hogy a város elektromos töltőpontot létesít a leszállóhelyen, így a Joby és egyéb eVTOL-gyártók is használhatják azt Manhattan szívében. 

JoeBen Bevirt, a cég alapítója és vezérigazgatója dicsérte a várost, amiért teret adtak az elképzelésének, szerinte a Joby a károsanyag-kibocsátástól mentes repülést hozza el New York népének, ami így “elérhető, mindennapi realitás” lesz. 

Milyen előnye van ezeknek az elektromos gépeknek a helikopterekkel szemben? Helyben nincs károsanyag-kibocsátás, de a városlakók számára az alacsony zajszint hozhat igazi változást, a NASA által végzett teszteken csupán 45,2 decibel volt az elektromos légi taxi hangja, ami nagyjából a normál emberi beszédnek felel meg. A Joby becslései szerint a Wall Streetről indulva a John F. Kennedy repülőtér hét perc alatt érhető el. 

A repülés új korszakát nyitották meg New Yorkban

Tehát ha New Yorkba tévedünk, ne lepődjünk meg a sok rotorral halkan fejünk felett zümmögő elektromos taxikon: ez lesz a jövő. A Joby mellett több konkurens is a megvalósítás fázisában tart már, az Archer, a Wisk, a Lilium és még féltucatnyi más cég globális tervekkel rendelkezik az Észak-Amerikán kívüli infrastruktúrák létrehozására.

A közelmúltbeli bejelentések szerint Dél-Korea, Japán és az Egyesült Arab Emírségek végül eVTOL-hálózatot fog kiépíteni a Joby repülőgépeivel. A Joby az Egyesült Királyságban is jelen lesz a Deltával való együttműködésüknek köszönhetően.