Life Fehér Patrik 2023. 11. 22.

Meg fogsz lepődni, melyik lett az év európai városa

A legtöbben talán még nem is hallottak a Szeged méretű városról, de elnézve az ott készült képeket, joggal jár neki az elismerés.

Tudtad, hogy létezik az Év európai városa nevű díj? 2007 óta minden évben kiosztja a londoni The Academy of Urbanism, de eddig nem sokat lehetett róla hallani – talán azért, mert nem kapta meg egyetlen magyar város sem az elismerést. Eddigi története során a díjban részesült már – a teljesség igénye nélkül – Berlin, Freiburg, Porto, Lisszabon, Trieszt, Rotterdam, Marseille, Bristol vagy épp Koppenhága.

Közös bennük, hogy mind nemzetközileg ismertebb helynek mondható. Ez azonban nem feltétlenül húzható rá az idei győztesre, Amersfoortra. A 160 ezres város Hollandia szívében fekszik.

Meg fogsz lepődni, melyik lett az év európai városa

A települést a 13. században alapították, és fokozatosan fejlődött. Nem volt jelentősnek mondható hely egészen egy csoda bekövetkeztéig, onnantól fogva zarándokok úti céljává vált a hely. 1863-ban a vasút is megérkezett, ez egyből közlekedési csomóponttá és iparközponttá tette.

Megvan tehát a régmúlt, de egyben a fejlődés lehetősége is Hollandia 15. legnagyobb városában. Hiába nincs itt sem jelentősebb futballklub, sem egyetem, a díj sorsáról döntő zsűri ennek ellenére is érdemesnek találta Amersfoortot az év európai városának.

Meg fogsz lepődni, melyik lett az év európai városa

A döntéshozásnál például olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a városvezetés, azaz jól irányítják-e a települést, befogadóak-e a helyiek; milyen a település karaktere, mit nyújt a város kulturális szempontból, érezhető-e az egyedisége, és nem “tucatvárosról” van-e szó; vagy épp vonzó-e a település lakhatási szempontból, beleértve a biztonságot, a munkahelyeket és a szórakozási lehetőségeket. Fontos az értékelésnél a közösségek helyzete városon belül, valamint a fenntarthatóság kérdése.

Meg fogsz lepődni, melyik lett az év európai városa

Amersfoort esetében a zsűri kiemelte, egyértelműen látszik, hogy törekednek a város részéről arra, hogy egy átlátható és élhető jövőképet mutassanak a nagyvilágnak, na meg az ott lakóknak. Kiemelten dicsérték, hogy autókat csak nagyon korlátozottan engednek a történelmi városközpontba, miközben a változatos, minden igényt kielégítő, de megfizethető otthonok teremtésében és biztosításában is remekelnek.

Forrás: Academy of Urbanism
Kép(ek) forrása: Getty Images