Life Fehér Patrik 2023. 11. 27.

A Mount Everestről akar leugrani egy extrém sportoló

Egy évtizede azon dolgozik a férfi, hogy felállítsa a szinte megdönthetetlen rekordot.

Tim Howell gyakorlott extrém sportolónak számít, szárnyasruhájában már tíz éve ugrál magas helyekről. Nem csak ez azonban a szenvedélye: 15 éve hegyet is mászik, a kettőt pedig nem is kombinálhatná jobban annál, hogy

a világ legmagasabb hegyéről ugrik le szárnyasruhájában.

Nem vicc, Howell komolyan gondolja, hogy felmegy a Mount Everestre, ahonnan aztán nem a hagyományos módon ereszkedik le, hanem speciális dresszében. Arról nem szól a fáma, hogy fel is menne-e a 8848 méteres csúcs tetejére, de célja az, hogy 8000 méter feletti magasságból induljon útnak. Mindezt 2024 áprilisában valósítaná meg, sikeres próbálkozása esetén pedig nemcsak a legmagasabb rajt fűződne a nevéhez (a vonatkozó rekordot az orosz Valerij Rozov tartja 7700 méterrel), hanem távolsági és ereszkedési csúcsokat is dönthetne.

A közelmúltban Pakisztánban, Kirgizisztánban és az Andokban is gyakorolta az igazán magas hegyekről lerepülést a brit férfi. Ezek azonban teljesen nem fogják tudni felkészíteni a hathetes expedícióra, melyet aztán a repülés követ a -15 Celsius-fokos, ritka levegőben 250 km/órával, fáradtan. Howell össze is fogott egy szárnyasruha-gyártóval, akik kifejezetten a speciális igényeinek megfelelően terveznek neki egy melegen is tartó szettet.

“A repülés kb. négy perc hosszú lesz, és talán tíz perc is lehet, mire a gleccserre leereszkedem 4500 méterrel a tengerszint felett. A túlzott magabiztosság veszélyes lehet, de bízom benne, hogy ezt megcsinálom. Ha a feltételek vagy a számítások nem megfelelőek, és nem tesznek lehetővé elegendő hibahatárt, akkor nem fog nehezemre esni meghátrálni. A hegy mindig ott lesz, és akár sikeresen távozom, akár nem, máskor is visszatérhetek még” – fogalmazott az extrém sportoló.

Forrás: nationalworld.com, SWNS
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images