Life Fehér Patrik 2023. 12. 03.

Szabad szemmel nem látható dolog a hosszú élet titka

A hosszú élet általános receptjét még nem találta meg az emberiség, azonban lépésről lépésre közeledik hozzá. Dán tudósok a tettek mezejére léptek, és száz év feletti embereket megvizsgálva találtak is valamit.

Nincs olyan száz év feletti emberrel készített interjú, ahol ne kérdeznék meg az alanyt, hogy mi a hosszú élet titka. Számos dolog elhangzik ilyenkor, a táplálkozási javaslatok és a párkapcsolati tanácsok mellett olyan dolgokkal is találkozhatott már az ember, hogy a gyerekmentesség a kulcs.

Ezek azonban csak apró építőelemei az életnek, ennél többre vágyunk mint mi, mind a tudomány. A Koppenhágai Egyetem kutatói találtak is valamit, szerdai bejelentésük fontos lehet az emberiség jövőjére tekintettel. A szakemberek 195 olyan japán, illetve szardíniai embert vizsgáltak meg teljeskörűen, akik már elmúltak 100 évesek. Találtak is közös pontot, mégpedig olyan bélbaktériumokat, melyek a vírusokkal együtt dolgozva segítenek megelőzni a betegségeket előidéző mikroorganizmusok elszaporodását.

Szabad szemmel nem látható dolog a hosszú élet titka

“Nagy biológiai sokféleséget találtunk mind a baktériumok, mind a bakteriális vírusok terén a százéveseknél. A mikrobiális sokféleség általában az egészséges bélflórával köthető össze. Várakozásaink szerint az egészséges bélflórával rendelkező emberek védettebbek az öregedéssel összefüggő betegségek ellen” – mondta Joachim Johansen, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatásban résztvevő emberek bélflóráját egy algoritmus segítségével térképezték fel, majd összevetették másokéval. Az eredmények alapján a 18 évesnél idősebb fiatal felnőttek, valamint a 60 évnél idősebb felnőttek bélflórájánál is változatosabb volt a 100 évnél idősebb emberek bélflórája.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Getty Images