Life Fehér Patrik 2023. 12. 05.

Történelmi fotó ihlette New York legújabb látványosságát

A világ egyik legismertebb fényképét kreálhatják újra azok, akik felmennek a New York-i Rockefeller Center tetejére. A felhőkarcolóból különleges módon tekinthető meg a nagyváros.

Valószínűleg mindenki látta már életében a Lunch Atop A Skyscraper (Ebéd a felhőkarcoló tetején) című fotót, mely 1932 szeptemberében, a Rockefeller Center építése közben készült a lazán ebédelgető munkásokról. A kép ikonikus lett, otthonokat díszítenek vele, de mémesítették is már az elmúlt években.

A Rockefeller Center az elmúlt 90 évben New York egyik legfontosabb épülete lett, a város karácsonyfáját is itt állítják fel. Látogatóközpontja is van, ahonnan pazar kilátás nyílik a metropoliszra, azonban akiknek ez nem elég, azok átélhetik, milyen volt az építőmunkások szemszögéből lenézni.

A Beam Experience (gerendaélmény) során az embert felültetik egy acélrúd alakú szerkezetre, melyen található egy biztonsági rendszer is, így a leeséstől nem kell tartania senkinek. Egy teleszkóp néhány méterrel a tető fölé tolja a rudat, rajta az emberekkel, majd kifordítja őket a város irányába, hogy megnézhessék a panorámát.

Maga a program nem tart sokáig, ötpercesek a turnusok, melyekért időponttól függően 40-55 dollárt (14-19 ezer forintot) is elkérnek a felnőttektől.

Forrás: Rockefeller Center
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images