Life Kovács Miklós 2023. 12. 06.

Sosem jött még ilyen kép a Marsról, mint most

Eddig sosem látott szemszögből készített képeket a Mars felszínéről a NASA Mars Odyssey űrszondája.

A vörös bolygót vizsgáló eszköz 400 kilométeres magasságból lőtte a fotókat, ami igen kis táv űrkutatási léptékkel, a Nemzetközi Űrállomás is ilyen magasságban kering a Föld körül.

Az egyedülálló látványt nemcsak az élmény kedvéért örökítették meg, hanem azért is, mert segít a tudósoknak betekinteni a bolygó légkörébe – írja az Übergizmo. A szonda egy sor panorámaképet készített, amelyeket összeillesztve tárul elénk a bolygóról készült páratlan fotó. 

Sosem jött még ilyen kép a Marsról mint most

A képek elkészítéséhez az űrszonda THEMIS elnevezésű infravörös kameráját használták, amely önmagában nem forgatható, és ez nagy kihívás elé állította a kutatókat. A megfelelő látvány eléréséhez ezért az egész eszközt kellett elforgatni nagyjából 90 fokkal, miközben biztosítani kellett, hogy az Odyssey napelemtábláit továbbra is elérje a Nap fénye. Erre az időre  a Földdel való kommunikáció is megszakadt, de végül megérte a fáradozás, elkészültek a fotók. 

Jonathan Hill, az Arizonai Állami Egyetem tudósa szerint eddig még sosem sikerült még ilyen perspektívából képet készíteni a Marsról.

 
Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: NASA, NASA JPL