Life Erdős Norbert 2023. 12. 08.

Ez az étrend rendbe rakja az agyad

Egy friss tanulmány szerint a mediterrán éttrend nagyon hasznos, ha meg szeretnék előzni a kognitív hanyatlást.

Rendszeresen fogyasztasz gyümölcsökből, zöldségből, halakból, sajtokból és olívából készített ételeket – azaz kedveled a mediterrán típusú étrendet? Akkor van egy jó hírünk: ha ilyen ételeket fogyasztasz, jó eséllyel megelőzheted, de legalábbis lelassíthatod a kognitív hanyatlást.

Erre a megállapításra jutott egy francia kutatás, amelyben 840-en vettek részt, valamennyien 65 év felettiek – olvasható a Molecular Nutrition and Food Research publikációjában.

Mi az a kognitív hanyatlás?

A mentális zavarokat nevezik kognitív hanyatlásnak, amelyek bosszantók lehetnek, de nem minden esetben zavarják hétköznapi életünket. A normális öregedés elkerülhetetlenül veszteséget okoz a kognitív funkciókban, vagyis zavar keletkezik a memóriában, csökken a fókuszálási és a problémamegoldó képesség. A legsúlyosabb betegség idősebb korban a demencia, amely jelentősen lerontja az életminőséget.

A főleg Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában vagy éppen Krétán elterjedt mediterrán étrend javíthatja az agy működését és egészségét. A friss tanulmányban a kognitív egészséghez kapcsolható biomarkereket vették alapul, hogy így vizsgálják az étrend hatását agyunkra.

12 éven keresztül követték nyomon az alanyok esetében az összefüggést az étrend és a kognitív funkciók között.

A vizsgálat elején a telített és telítetlen zsírok, bélbaktériumok által termelt polifenolok szintjét vérvizsgálattal állapították meg. Ezután a 12 éves ciklus alatt valamennyi résztvevővel öt neuropszichológiai tesztet végeztettek el, hogy mérjék a kognitív képességeiket – így azt is, hogy azok romlottak-e, és ha igen, milyen mértékben.

Az eredmény: több tényező viszonylatában figyelhető meg összefüggés a mediterrán étrend és a kognitív képességek között, jó értelemben. Akik jobban tartották magukat ehhez az étrendhez, azok körében lényegesen lassabb volt a kognitív hanyatlás, szemben azokkal, akik nem ilyen ételeket fogyasztottak, vagy kevesebbet.

Forrás: Molecular Nutrition and Food Research, Science Alert
Kép(ek) forrása: Getty Images