Life Kovács Miklós 2023. 12. 11.

Az univerzum rejtélyes eleme után kutat Kína 2400 méter mélyen

A világ legmélyebb és legnagyobb földalatti laboratóriuma - amelyet 2400 méterrel a felszín alatt építettek Délnyugat-Kínában - megkezdte működését, ezzel jelentős lökést adva a sötét anyag globális kutatásának.

A Kínai Csin-ping földalatti laboratórium beindítása háromévnyi átfogó korszerűsítést és bővítést követően történt – jelentette csütörtökön a Hszinhua állami hírügynökség.

A kutatóközpont története 2010-ben indult, ekkor még a mai mérethez képest igen szerény, 4000 köbméteres kapacitással. A második fázis építése 2020-ban kezdődött, mélyen a Csinping-hegy alatt, ahová autóval egy hosszú alagúton keresztül lehet behajtani. 

Az univerzum rejtélyes eleme után kutat Kína 2400 méter mélyen

Csak mélyen van esély megtalálni a sötét anyagot

A sci-fi-filmekbe illő helyszín választása kulcsfontosságú a kutatás szempontjából, a kozmikus sugárzás nagy részét blokkolja az extrém mélység, így a laboratóriumot ideális, “ultratiszta” helyszínnek tekintik a tudósok a sötét anyag kutatásához.

A laboratórium egyéb körülményei, beleértve a rendkívül alacsony környezeti sugárzást és a természetben előforduló radioaktív gáz, a radon koncentrációját, szintén javítanák a sötét anyag kimutatását.

A 300 000 köbméter, azaz körülbelül 120 olimpiai úszómedencének megfelelő térfogatával ez a világ legnagyobb földalatti laboratóriuma – majdnem kétszer akkora, mint az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratórium.

A feladat megoldása a modern tudomány egyik nagy talánya, mivel olyan anyagokról van szó, amelyek létezését fizikusok széles körben elismerik, de létüket még nem sikerült bizonyítani. Tudósok szerint az univerzum tömegét csupán 5 százalék körül alkotja megfigyelhető anyag (protonok, neutronok és elektronok), míg a sötét anyag és a sötét energia adja a fennmaradó részt.

Ezért a sötét anyagok megfigyelésével múltbéli történésekről és a galaxisok jövőjéről is nyerhető információ, ami az űrkutatás és a fizika számára is forradalmi előrelépést jelentene.

Forrás: MTI, TechEBlog
Kép(ek) forrása: Xinhua