Life Fehér Patrik 2023. 12. 13.

Ne lepődj meg, jövőre minden ilyen színű lesz

Tudtad, hogy egy festékgyár egyetlen döntése alapvetően meghatározza környezetünk színeit egy évre? Most ismét döntöttek, mutatjuk a 2024-es év színét!

A New Jersey államban található Carlstadt az otthona a Pantone festékgyárnak, amely két dologról igazán híres: az egyik a a Pantone Színazonosító Rendszer, mely egy, a gyár által szabadalmaztatott színtér. Az ennek megfelelő színezékeket különböző iparágak használják, főként a textil- és a nyomdaipar.

A másik az, hogy 2000-től kezdve évről évre a “világ színszakértőivel” egyeztetve kiadják az év színét: a divatvilág tervezőitől kezdve a művészekig mindenki arra vár december körül, hogy megtudja, mi lesz a következő év színe. 2023-ban ez a Viva Magenta volt,

 

2024-ben pedig a Peach Fuzz.

 

A barackos árnyalat hivatalos neve PANTONE 13-1023 Peach Fuzz. Eme árnyalat kiválasztása mögött a hivatalos közlemény szerint az áll, hogy napjaink zűrzavaros világában mindenki vágyik kicsit az empátiára, a törődésre, a barackkal pedig olyan szín felé fordultak, “amely a közösség és a másokkal való összefogás fontosságára összpontosíthat”.

Olyan színnek kellett lennie, amelynek meleg és barátságos ölelése az együttérzés és az empátia üzenetét közvetítette. Olyan, amely tápláló volt, és amelynek meghitt érzékenysége összehozta az embereket, és a tapinthatóság érzését váltotta ki.

Peach Fuzz a téglafalon (Kép: Getty Images)

Peach Fuzz a téglafalon (Kép: Getty Images)

Használatát tekintve már meg is jelentek ajánlások, számíthatunk a Peach Fuzz megjelenésére a divatiparban, a lakberendezési tárgyak és otthoni dekoráció világában, ilyen színű sminkeket láthatunk a trendeket követő nőkön, de bármilyen termék csomagolásán, sőt, tévéreklámok, óriásplakátok alapárnyalata is lehet az év színe.

Forrás: Pantone
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images