Life Fehér Patrik 2023. 12. 14.

Nem vicc, itt a chipsízű pia

Akár folyékony, alkoholos formában is találkozhatunk a népszerű chipsmárkával, koktélt is lehet készíteni az italból.

Nem gondoltuk volna, hogy a chips ízét folyékony formában is lehet élvezni, azonban úgy tűnik, nincs lehetetlen az élelmiszeriparban. A népszerű nachosmárka, a Doritos össze is fogott az Empirical nevű, szeszes italokat készítő céggel, akik előrukkoltak egy pontosan meg sem nevezhető piával. Egy biztos: sajtosnachos-íze van az italnak, és 42 százalékos alkoholtartalma.

Az együttműködés egyik legnehezebb feladata az ital ízének belövése volt. A dániai Empirical ehhez egy innovatív vákuumdesztillációs eljárást alkalmazott, melynek előnye, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is elérhető az az eredmény, mint amire a hagyományos desztillációs folyamatoknál törekszünk. Az alacsonyabb hőmérséklet a gazdagabb ízek szempontjából kulcsfontosságú, ugyanis igazi chipsből vonták ki ezzel az ízeket, aromákat.

“Az Empirical egy “besorolatlan” szeszesital-gyártó cég, így szabadon kísérletezhetünk igazán érdekes ízekkel, és nem kell beleragadnunk gines, tequilás vagy whiskys dobozba” – fogalmazott Lars Williams, a cég vezérigazgatója.

A hivatalos leírás szerint a chipsízen kívül lehet még érezni a leghíresebb tortillaétel, a tostada aromáit is az italban, mely alapvetően kissé umamis, némileg savas összhatású. Olyan koktélok összetevőjeként javasolják, mint a margarita, a bloody Mary vagy az old fashioned. Egy 750 ml-es palack ára 65 dollár (22 600 Ft).

Forrás: Frito-Lay