Life Kovács Miklós 2023. 12. 15.

Ha gyereket akarsz, hónapokra el kell felejteni az italozást

Egy új kutatás szerint a nemzőképességre hosszú ideig negatívan hat az alkoholfogyasztás, ezért ha a gyerekvállalás a cél, akkor jobb hónapokkal előtte lemondani az italozásról.

Hosszú ideje nagy hangsúlyt kap a fogamzás előtti anyai egészség, de vajon mi a helyzet velünk, férfiakkal? A megszületendő gyermek szempontjából a férfi egészsége is fontos tényező.

A terhesség előtti és alatti alkoholfogyasztás mindig is komoly aggodalomra adott okot, mivel összefüggésbe hozható a magzati alkoholszindrómával (FAS), amely abnormális arcvonásokat, alacsony születési súlyt, magasságot, figyelem- és hiperaktivitási problémákat, valamint gyenge koordinációt okozhat. Eddig a nők szerepét emelték ki ebben a kérdéskörben, csak nemrégiben került a figyelem középpontjába az apai alkoholfogyasztás mint hozzájáruló tényező.

Fontos az apák szerepe

A kutatások viszont kimutatták, hogy az apai elővigyázatosság is fontos. A spermiumok sok epigenetikai információt tartalmaznak, amelyeket a különböző ártalomkeltő anyagok, köztük az alkohol is módosíthat. A Texasi A&M Egyetem kutatóinak új tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a spermiumokra, milyen epigenetikai változásokat eredményez, és ezek a változások mennyi ideig tartanak.

“Évekig egyáltalán nem foglalkoztak a férfiak alkoholfogyasztásával” – mondta Michael Golding, a tanulmány társszerzője. “Az elmúlt öt-nyolc évben kezdtük felismerni, hogy vannak bizonyos aspektusok, melyeknél nagyon erős apai hatás érvényesül az alkoholfogyasztás és a magzati fejlődés összefüggésében. Ezzel a projekttel azt akartuk megtudni, hogy mennyi időbe telik, amíg az alkohol spermiumokra gyakorolt hatása elmúlik.

Előzetes feltételezésünk szerint viszonylag gyorsan visszaállt volna a normális állapot, de az eredmények végül mást mutattak. Az elvonási folyamat több mint egy hónapig tartott.”

A kísérlet során egerek két csoportjának vizsgálatával bizonyították az alkohol hosszú távú negatív hatását. Az egyik csoport tíz héten át 6-10 százalékos alkoholtartalmú folyadékot kapott, a másik csoport pedig tiszta vizet. A kutatók megfigyelték, hogy a krónikus alkoholfogyasztás olyan negatív változásokat (oxidatív stressz) okozott az egerek szervezetében, amelyek az ivás abbahagyása után egy hónapig fennmaradtak.

Három hónapos alkoholmegvonás az ajánlott

Ez hatással lehet a lombikbébi-programokra is: még a csekély mértékű rendszeres alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolja a fogamzás, a beágyazódás és a terhesség megvalósulásának esélyét. A kutatók üzenete egyértelmű: az egészséges magzathoz az apa egészségi állapota is fontos, nem csak a leendő anyának kell változtatnia életvitelbeli szokásain, ha teljesen ki szeretnék zárni a magzati rendellenességeket. 

A tanulmány eredményei alapján a kutatók azt javasolják, hogy a férfiak a biztonság kedvéért három hónappal a fogamzási kísérlet előtt hagyják abba az ivást.

Forrás: Texas A&M University
Kép(ek) forrása: Getty Images