Life Fehér Patrik 2023. 12. 19.

Rekordhosszú, évekig tartó luxushajózás indul

Nemrég befuccsolt az az ötlet, hogy egy hajó hároméves útra induljon. Jött azonban egy új jelentkező, aki még ennél is tovább menne.

Épphogy elült annak a pora, hogy bejelentették, a Life at Sea Cruises mégsem indítja el három évig tartó luxushajós utazását, egy új szereplő rögtön feltűnt a színen a frissen indult Villa Vie Residences nevű cég képében.

A vállalkozás rögtön nagyot is mondott, ugyanis bejelentették, hogy

három és fél éves utazásra indulnak 2024 májusában.

A hírt az előzmények fényében elsőre mi is kétkedve fogadtuk, de a cég kapásból kiköszörülte azt a hibát, amit a Life at Sea Cruises nem tudott meglépni. A hároméves út ugyanis a hajó hiányán ment el – a Villa Vie Residences azonban már be is szerezte a hajót, amivel a Föld tengereit járják majd.

12 fotó megtekintése

A Villa Vie Odyssey harmincéves, de jól karbantartott, és az előző tulajdonosa is megerősítette a CNN-nek, hogy jövő februárban le is szállítják a 924 férőhelyes, 485 kabinos vízi járművet. Ez viszonylag kis méret egy óceánjáróhoz képest, főleg annak fényében, hogy 1301 nap alatt 147 ország 425 kikötőjét látogatja meg, viszont ez az előnye is: befér a központi, a városok centrumához közel fekvő kikötőkbe is.

Mérete ellenére az utasok nem unatkoznak majd a nyolcszintes hajón, ahol egy nagy medence mellett jakuzzikban is lehet majd fürdőzni, de jut hely három étteremnek, nyolc bárnak és négy társalgónak is. Nem maradhat ki a fitneszközpont, a könyvtár és az orvosi rendelő sem, de akinek ez sem elég, egész nap lóghat a neten: a külvilággal többek között a Starlink műholdjai kötik majd össze az utasokat.

Rekordhosszú, évekig tartó luxushajózás indul

A Villa Vie Odyssey útja a hosszán kívül abban is eltér majd a hagyományos hajós utak programjától, hogy az egyes kikötőkben 2-7 napot is eltölt a hajó, így nem egy-egy nap alatt kell futtában lezavarni a városokat.

Az árak már most nyilvánosak: egy belső kabin éjszakánként 89 dollárba (31 ezer forintba) kerül – olcsóbb opció ez, mint számos országban az élet, főleg, ha hozzávesszük, hogy itt nincsenek rezsidíjak, az összeg pedig fedezi a kaját, a piát, vacsoránál az alkoholt is, heti egy takarítást, kéthetente egy mosást, valamint az internetet is. Aki kilátásra vágyik, annak napi 119 dollárt (42 ezer forintot) kell leszurkolnia, a teraszos kabinok 199 dollártól (70 ezer forinttól) kezdődnek. Fontos azonban hozzátenni, hogy a legkisebb bérlési szegmens 35 nap, azaz huzamosabb távollétet igényel az utazás.

Rekordhosszú, évekig tartó luxushajózás indul

A kabinokat egyébként meg is lehet vásárolni 99, 149 vagy 249 ezer dollárért (34,8; 52,4; 87,6 millió forintért), így oda nem költözik vendég – kivéve, ha maga a tulaj ki nem adja. A vevők a hajó jelenlegi várható élettartamának végéig, kb. 15 évig élvezhetik magánkabinjuk kényelmét, de fizetniük kell az említetteken felül 600 ezer-1,4 millió forintnak megfelelő havidíjat.

Rekordhosszú, évekig tartó luxushajózás indul

Forrás: CNN, Villa Vie Residences
Kép(ek) forrása: Villa Vie Residences