Life Kovács Miklós 2023. 12. 20.

Karácsonyi csoda: milliókat ért a satnya műfenyő

Egy egyszerű, 78 centiméteres, öreg, kopott műfenyő 25 ággal, 12 bogyóval és 6 kis gyertyatartóval 1,5 millió forintnyi angol fontért kelt el pénteken egy árverésen.

A “világ legszerényebb karácsonyfájaként” beharangozott fát eredetileg 35 ezer forintra becsülték a Hansons aukciósház szakértői. A végső licit őket is meglepte, a magas összeget a “karácsony varázsának” tulajdonítják. 

“Eredetileg fillérekért vették volna meg, de több ezret adtak érte” – áll Charles Hanson, az aukciósház tulajdonosának közleményében. “Ez elképesztő. Azt hiszem, ez a nosztalgia erejének köszönhető.”

Charles Hanson szerint a karácsonyi nosztalgia okozta a licit elszabadulását (kép: Hansons Auctioneers)

Charles Hanson szerint a karácsonyi nosztalgia okozta a licit elszabadulását (kép: Hansons Auctioneers)

A fa eredetileg Dorothy Granté volt, akinek családja 1920-ban vásárolta azt az angliai Leicestershire-ben található otthonukba. Grant élete végéig dédelgette a fát. Amikor 2014-ben 101 éves korában meghalt, 84 éves lánya, Shirley Hall örökölte.

“Az eladó úgy döntött, hogy megválik tőle, hogy tisztelegjen édesanyja emléke előtt, és hogy biztosítsa az 1920-as évek hangulatának fennmaradását” – mondja Hanson. “A húszas években az első világháború és a spanyolnátha-világjárvány után a tudomány és a technológia jelentős fejlődésnek indult. De ez az évtized hozta el a Wall Street 1929-es tőzsdei összeomlását és a nagy gazdasági világválságot is. De akkor is, mint most, a karácsonyi örömöt lehetetlen elrontani.”

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Hansons Auctioneers