Life Kovács Miklós 2023. 12. 20.

Óriási kincset talált az apjával horgászó óvodás

Tim Wollak és 6 éves lánya, Henley Wollak idén nyáron a Michigan-tavon horgászott, amikor a horgászathoz használt szonár valami szokatlant észlelt a tó fenekén.

Kellemes időtöltésből, horgászatból lett kincsvadászat az Egyesült Államokban, amikor Henley észrevett valami érdekeset a szonár kijelzőjén. Elsőre polipnak hitték, de később kiderült, hogy valami sokkal nagyobb, értékesebb dologra leltek rá.

Egy 1871-ben elsüllyedt hajó felfedezetlen roncsát találták meg. Sok véletlen játszott közre a ebben, a kislány úszni akart a Michigan-tó délkeleti partján lévő Green Islandnél, míg édesapja, Tim horgászni szeretett volna. Henley sziklákkal és tengeri üveggel akart játszani, de a duó kompromisszumot kötött.

Tim beleegyezett, hogy elviszi Henley-t a kedvenc helyére, “nagyon lassan” végigvezetik a csónakot az útvonalon, és közben halak után kutatnak. Így akadt rá a páros a rejtélyes dologra, amelyről első körben csak sejtették, hogy nem polip lehet. 

Óriási kincset talált az apjával horgászó óvodás

Fotó: Wisconsin Department of Natural Resources

Wollak körbehajózta a területet, az ekkor készült szonárképeket a Facebookra is feltöltötte. Ezek a fotók eljutottak helytörténeti kutatókhoz, akik felvették a kapcsolatot a wisconsini Természeti Erőforrások Minisztériumával. A minisztérium Mike Neal természetvédelmi felügyelőt küldte ki, aki egy távirányítású járművel vizsgálta meg közelebbről a területet.

Ezzel igazolták a felfedezést: minden valószínűség szerint az 1871-ben elsüllyedt, 37 méter hosszú, háromárbócos George L. Newman roncsára bukkant az apa-lánya páros. 

A hajó vesztét az Egyesült Államok történetének legnagyobb tűzvésze okozta. A Peshtigo 1871-ben, méghozzá október 9-én keletkezett, és míg végigvonult Wisconsin állam északkeleti részén, tizenhat várost rombolt le, 1152 embert ölt meg , és közel ötmillió négyzetkilométernyi területet perzselt fel. Emiatt akkora volt a füst, hogy a faanyagot szállító hajó Green Islandnél megfeneklett, a legénység pedig a közeli világítótoronyhoz menekült. 

Óriási kincset talált az apjával horgászó óvodás

Fotó: Wisconsin Department of Natural Resources

“Nem tudom, hogyan tudjuk ezt felülmúlni” – nyilatkozta az apa Tim Wollak. “Mondtam a lányomnak, hogy biztos vagyok benne, hogy az iskolájából senki más nem talált még olyan hajóroncsot, amit előtte senki sem jegyzett fel… Azt hiszem, többet kell majd horgásznunk, hátha találunk még egy hajóroncsot.”

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Fotó: Wisconsin Department of Natural Resources, Getty Images