Life Fehér Patrik 2023. 12. 20.

Új módon védekezhetnek a férfiak a jövőben

Már embereken kísérleteznek egy újfajta gyógyszerrel, melynek köszönhetően biztonságosan szexelhetnek a férfiak akár gumióvszer nélkül is.

Jelenleg nincs sok választási lehetősége a férfiaknak, ha rajtuk múlik szexuális együttlétnél, hogy elkerüljék a teherbeesést: vagy gumióvszert húznak az együttlét előtt, vagy a vazektómiát, vagyis az ondóvezetékek orvosi úton történő átvágását választják.

Hamarosan azonban új módszer is szóba jöhet. Kezdődik ugyanis egy új gyógyszer, az YCT-529 tesztelése embereken, azt bevéve ideiglenesen nemzőképtelenné válnak a férfiak. Egereken már sikeresen tesztelték a szert, hatékonysága 99 százalékos volt a terhességmegelőzést tekintve, a héten pedig beindulnak a klinikai próbák is az Egyesült Államokban.

Az újdonság teljesen hormonmentes a YourChoice Therapeutics közleménye szerint, így nem okoz olyan mellékhatásokat, mint a hormonokat tartalmazó, nők számára készült fogamzásgátló szerek. A kapszula úgy fejti ki hatását, hogy blokkolja egy olyan fehérje működését, mely szerepet játszik a spermiumok formálódásában, ezáltal nem termelődik hímivarsejt.

A kutatók abban bíznak, hogy az emberkísérletek is hozzák majd ezt a 99 százalékos hatékonyságot – ez elsőre talán kevésnek tűnhet, de az óvszer sem jobb ennél. A klinikai vizsgálatok első fázisa a hatékonyságra gyúr rá, de persze a biztonsági és a gyógyszerallergiához kapcsolódó kutatások sem maradnak majd ki. Várhatóan 2024 közepére lesznek eredmények, a szakemberek két nyolcfős csoport segítségével folytatják le a procedúrát.

Még ha minden jól is alakul, az ezt követő további vizsgálatok, valamint az engedélyeztetési eljárások miatt is évekbe fog telni, mire az orvos felírhat nekünk ilyen szert.

Forrás: YourChoice Therapeutics
Kép(ek) forrása: Getty Images