Life Kovács Miklós 2023. 12. 21.

Ebben a hotelben -5 fok van a szobákban, de senki sem panaszkodik

Idén is kinyitott a világ legismertebb jégből készült szezonális szállása, a svéd jéghotel. A beltér 2023-ban is káprázatos, valódi műalkotások között várja a vendégeket a fagyos álmok birodalma.

A Jukkasjärviben, Svédország egyik legészakibb településén található Icehotel idén már a 34. idényét ünnepli. Ez a hely a tél főnixe, minden évben latyakká mállik, de ahogy beköszönt a december, újra felépül, mindig kicsit más formában. 

A ceremóniaterem Wouter Biegelaar és Viktor Tsarski alkotása - fotó: Asaf Kliger

A ceremóniaterem Wouter Biegelaar és Viktor Tsarski alkotása – fotó: Asaf Kliger

Ez a káprázatos szálloda 15 egyedi lakosztályból, egy szertartási teremből és egy nagyteremből áll, amelyeket 32 művész tervezett, és a Jéghotel építő- és jéggyártó csapata állított össze. A szállodában mozi, faházak, három étterem és természetesen egy Jégbár is található. Milyen Jéghotel lenne jégpohárban hátradöntött, belül melegítő röviditalok nélkül?

Angol szójátékkal élve ez a "The MushRoom" (a gomba és a szoba szavak összeolvasztásával) - Chris Pancoe és Peter Hargravesalkotása - ICEHOTEL 33 - Fotó: Asaf Kliger

Angol szójátékkal élve ez a “The MushRoom” (a gomba és a szoba szavak összeolvasztásával) – Chris Pancoe és Peter Hargravesalkotása – ICEHOTEL 33 – Fotó: Asaf Kliger

Idén a tündérmesék, a természet és a kulturális hagyományok adják az inspirációt. A brit Lisa Lindqvist és Kate Munro duó “Light Collectors” című tervével a téli napfordulós pogány viseleteket ünnepli, de a sivatagi tájakat, tündéreket, trollokat, valamint a csokoládé istennőjét és egy kakaószertartást ábrázoló jeges műalkotásokat is láthatunk.

Furcsa egy sellő, neve Maighdeann-Ròin - Emilie Steele és Sara Steele álmodta meg ICEHOTEL33 Fotó - Asaf Kliger

Furcsa egy sellő, neve Maighdeann-Ròin – Emilie Steele és Sara Steele álmodta meg ICEHOTEL33 Fotó – Asaf Kliger

Ha kedvet kaptál egy hűvös, -5 fokos lakosztályban való tartózkodáshoz, akkor megmutatjuk az árakat is: a hároméjszakás üdülés személyenként 845 euró (322 ezer forint). Komolynak tűnik, de itthon néhány átlagos kastélyszálló is hasonló áron operál, ezekben pedig csak az újgazdag rongyrázás és giccs veszi körül az embert, míg a jéghotel egy extrém, különleges, örök emléket jelentő élmény. 

Jégvirágos ágyon álmodni jó - Galanthus Nivalis - Elin Julin és Ida Mangsbo . ICEHOTEL 33 fotó: Asaf Kliger

Jégvirágos ágyon álmodni jó – Galanthus Nivalis – Elin Julin és Ida Mangsbo . ICEHOTEL 33 fotó: Asaf Kliger

Sokáig gondolkodni nem érdemes, mert az idei tél végével ez a lehetőség, akárcsak minden évben 1989 óta, megszűnik egy időre. A szálloda teljes egészében a Torne folyóból származó hóból és jégből épül.

Forrás: Icehotel
Kép(ek) forrása: Asaf Kliger