Life Fehér Patrik 2023. 12. 21.

Itt az eszköz, ami megjósolja, mikor halsz meg

A tudomány már ott tart, hogy igen pontosan be tudják lőni, meddig élünk, de akár azt is, mennyi pénzt keresünk életünk során.

Mindig is foglalkoztatta az emberiséget a halál kérdése, az azt övező bizonytalanság. Vannak, akik arra kíváncsiak, hogy mi történik velünk a halál után, mások pedig teljesen elkerülnék azt, és megakadályoznák földi pályafutásuk véget érését.

Sokan megelégednének azzal is, ha tudnák, pontosan mennyi idejük is maradt hátra az életükből. Eléggé hihetetlenül hangzik, de úgy néz ki, küszöbén állunk ezen tudás megszerzésének.

Dán és amerikai kutatók egy csoportja ugyanis összerakott egy olyan modellt, mely egy halom adat betáplálását követően kiköpi eredményül, hogy az alany mekkora eséllyel hunyhat el élete korai szakaszában, valamint azt is, mennyit keres. Mindehhez többek között olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az alany állása, korábbi sérülései vagy éppen a lakhelye.

A life2vec nevű modellt több mint hatmillió, főleg dán ember valós adatait felhasználva építették meg, így ezen a területen lehet a leghatékonyabban is használni. Azon felül, hogy az egyes személyek lekérjék saját lehetséges jövőképüket, akár a munkáltatók is használhatnák az eszközt – ezt azonban tiltják a dán törvények.

Akinek ez a rendszer túlságosan is hihetetlennek és futurisztikusnak hangzik, annak igazából elég csak ránézni a közösségi oldalak algoritmusaira, melyek nagyon hasonló módon, rengeteg adat begyűjtésével ajánlják a képernyőkön azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek iránt valószínűleg érdeklődsz. “Hasonló technológiát az életesemények és az emberi viselkedés előrejelzésére már ma is alkalmaznak technológiai cégeknél. Nyomon követik például viselkedésünket a közösségi oldalakon, rendkívül pontosan profiloznak minket, és ezekkel a profilokkal jelzik előre viselkedésünket és befolyásolnak minket” – fogalmazott Sune Lehmann, a life2vec vezető kutatója.

Forrás: Unilad
Kép(ek) forrása: Getty Images