Life Fehér Patrik 2023. 12. 26.

Rengeteg turista örülhet ennek az újdonságnak

Egyszerű, de a maga nemében mégis zseniális ötleten alapul a készülőfélben lévő Touring alkalmazás. Egy dolgot sajnálunk csak, hogy nem mi találtuk ki.

Utazásaink során szeretünk megtudni részleteket arról a helyről, nevezetességről, amit magunk előtt látunk vagy meglátogatunk. A telefon matatása elvonja a figyelmet, míg a csoportos idegenvezetések során nem kapjuk meg a teljes szabadságot, nem időzhetünk el egy-egy érdekesebb látnivalónál, ha épp úgy tartja kedvünk.

Léteznek már olyan idegenvezetések, ahol pl. egy-egy épület különböző részeiben, helyiségeiben a gép automatikusan azt a szöveget mondja, ami az adott területhez illik. Találkozhatunk ilyennel pl. a Sagrada Familiában Barcelonában, de ezt világszerte nem lehet így kiépíteni.

Egy szoftverfejlesztő cég, az xtream most mégis erre vállalkozik, ötletük pedig nem is elrugaszkodott. A jelenleg még formálódó Touring csak kihasználja okostelefonunkat, ami amúgy is a zsebünkben van. Gyakorlatilag egy minden helyszínen naprakész és bevethető virtuális idegenvezetőről van szó, aki csak két dolgot kér: internetkapcsolatot és a tartózkodási helyünket.

Rengeteg turista örülhet ennek az újdonságnak

A GPS-adatok alapján a rendszer pontosan tudja, mi az a látnivaló, amit éppen látunk magunk körül, ez alapján pedig a mesterséges intelligenciát kéri meg arra (egészen pontosan a GPT4 modellt, a ChatGPT mögött is álló OpenAI legfejlettebb modelljét), hogy mondja el, mit is érdemes tudni a helyről, mik az érdekességek.

Az írásban válaszokat a program már egy szempillantás alatt átalakítja hanggá egy szövegfelolvasó segítségével, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint bedugni a fülünket, és hallgatni a mesterséges intelligencia idegenvezetését. A tervezett megosztási funkciónak köszönhetően elég egy mobilon beizzítani az appot, a teljes család vagy egy csoport is hallgathatja így a helyi érdekességeket.

Az ötlet egyszerű, de közben zseniális is és a legfontosabb szempont, hogy meg is valósítható, ugyanis már létező technológiákra épül.

A Touring még nem készült el, egyelőre tesztelőket keresnek az élesben történő kipróbálásra. Ezt követően jöhet a bevezetés a mobilos alkalmazásboltokban, minden bizonnyal a fizetős appok között.

Forrás: Touring
Kép(ek) forrása: Getty Images